Kuchnia angielska: Lemon curd
Kuchnia angielska: Lemon curd15 lat temu
Lemon curd, występujący także pod nazwą Lemon cheese to tradycyjny deser angielski – cytrynowy krem, który używa się z reguły jako farsz do domowych ciast czy zamiast marmolady smaruje się nim chleb tostowy, używa jako dodatek do waniliowych czy cytrynowych muffinek, chleba, bułeczek itp. Czytaj więcej
Mama niedoskonała - Szczenię na smyczy
Mama niedoskonała - Szczenię na smyczy15 lat temu
Czuję, odczuwam i przeczuwam, że chyba mózg mój skurczył mi się ostatnimi czasy. Być może nawet się odmóżdżył w znacznej jego, pokręconej części. Nie chcę nawet wiedzieć co się z nim dzieje. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal, a mózgowi tym bardziej nie do tego. Bo nie rozumiem czegoś. Nie pojmuję. A w czym mój problem tkwi? Gdzie dylemat egzystencjalny się sytuuje? No, ten tego, znaczy się w... smyczy. Czytaj więcej
Przy kawie - Wywiad z Rafałem Wieliczko
Przy kawie - Wywiad z Rafałem Wieliczko15 lat temu
Redaktor We-Dwoje, autor lubianych felietonów „Okiem taty” i nie tylko, Rafał Wieliczko 30 października debiutuje swoją pierwszą książką. Nie kupimy jej w księgarni, a wyłącznie na portalu We- Dwoje. Czytaj więcej
Gotuj z We-Dwoje: Szybkie pesto z makaronem
Gotuj z We-Dwoje: Szybkie pesto z makaronem15 lat temu
Dzisiaj miałam wielką ochotę na pesto alla genovese. Nazbierałam garść świeżych liści bazylii, która przez całe lato, aż do początku października dzielnie rosła w moim ogródku. Jednak dni jej świetności są już policzone, bo noce zrobiły się chłodne, słoneczko słabiej grzeje – a bazylia chłodu i jesiennego słońca nie lubi. Czytaj więcej
Czarna dama
Czarna dama15 lat temu
Jedną z wielu obowiązujących w tym sezonie tendencji w makijażu jest stylizowanie się na tak zwaną Dark Lady. Czarna dama nosi przydymione oczy, albo podkreśla je grubymi, graficznymi kreskami czarnego eyelinera. Maluje usta na głęboki brąz, bordo, czerń. Czytaj więcej
Mama niedoskonała - Lokomotywa
Mama niedoskonała - Lokomotywa15 lat temu
„Stoi na stacji lokomotywa, Ciężka, ogromna i pot z niej spływa - Tłusta oliwa. Stoi i sapie, dyszy i dmucha, żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:... Czytaj więcej
Kuchnia francuska: Quiche
Kuchnia francuska: Quiche15 lat temu
Quiche to obok tarty wielka specjalność kuchni francuskiej, a różnorodne możliwości dodatków do tego ciasta na słono sprawia, że łatwo się od niej uzależnić. Najlepiej quiche smakuje jesienią i zimą, gdyż wspaniale rozgrzewa, a podczas pieczenia w domu roznosi się bardzo smakowity zapach, tworząc przy okazji przytulną atmosferę domowego ogniska. Czytaj więcej
Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską
Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską15 lat temu
Lubisz gotować, a przy okazji pooglądać jak to robią inni? Lubisz dokładnie wiedzieć i widzieć co, kiedy, ile i jak robi się przygotowując różnorodne potrawy, a suche przepisy raczej nie wzbudzą w tobie kulinarnej weny? Oto coś specjalnie dla ciebie – rozpoczynamy cykl kulinarnych lekcji krok po kroku obficie zilustrowany zdjęciami. Czytaj więcej
Kobieto, puchu marny...
Kobieto, puchu marny...15 lat temu
Oj marny, marniutki. Człowiek nie ma czasu „pedikiuru” wykonać, a co dopiero doskonałą formą cielesną zabłysnąć. Albo make – up’em nieskazitelnym czy inną stylizacją fryzur. Czytaj więcej
Leonardo da Vinci - pierwszy dyktator urody idealnej
Leonardo da Vinci - pierwszy dyktator urody idealnej15 lat temu
Leonardo da Vinci był geniuszem, nie ma ku temu wątpliwości. Prawdziwy człowiek swojej epoki – renesansu, znał się dosłownie na wszystkim, a kreatywność była jego chlebem powszednim. Gdyby żył w dzisiejszych czasach pewnie miałby spory dylemat co wpisać w rubryce „Zawód wykonywany” w dowodzie osobistym. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA