POLECAMY

Ocet jabłkowy - odchudza i przepędza choroby

Ta kwaśna mikstura sprawia, że szybciej gubi się kilogramy, zyskując przy tym odporność na choroby!

/ 9 miesięcy temu
Ocet jabłkowy - odchudza i przepędza choroby fot. Fotolia

Ocet jabłkowy jest niczym naturalna supermultiwitamina. Co więcej w prosty sposób możesz go przygotować sama. Poznaj właściwości octu jabłkowego i zasady kuracji, która zależnie od potrzeby pomoże ci w odchudzaniu lub walce z niektórymi schorzeniami.

Ocet jabłkowy znany był już w starożytności. Ponoć to właśnie on pomagał królowej Kleopatrze zachować nienaganną figurę i piękne włosy. Zażywali go również żołnierze rzymskiego imperium – na wzmocnienie i  przeciw rozmaitym chorobom. Jakim konkretnie? I na czym dokładnie polega kuracja octem jabłkowym?

Ocet jabłkowy  - właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy z zawiera ok 50 cennych składników, w tym: potas (a jest go szczególnie wiele), fluor, miedź, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, a także witaminy A, E, C i P. To także skarbnica bioflawonoidów i pektyn (rodzaj rozpuszczalnego błonnika). Do aktywnych składników należą  kwas  octowy, cytrynowy i mlekowy.
To właśnie taka kombinacja sprawia, że ocet jabłkowy ma udowodnione właściwości grzybobójcze, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dlatego też zalecany bywa przy infekcjach (zwłaszcza przebiegających z kaszlem czy gorączką) ale także w ramach profilaktyki – na wzmocnienie organizmu.
Na tym jednak nie koniec...

Ocet jabłkowy - zastosowanie

Ocet jabłkowy to podstawowy składnik wielu naturalnych kuracji, których celem jest:

  • redukcja poziomu złego cholesterolu (głównie za sprawą oczyszczających pektyn);
  • oczyszczanie organizmu z toksyn;
  • odchudzanie ocet jabłkowy hamuje bowiem łaknienie, niweluje skoki glukozy we krwi (a w efekcie pomaga uniknąć ataków wilczego głodu) wspomaga trawienie i  przemianę materii – zwłaszcza spalanie tłuszczów
  • przeciwdziałanie anemii (ocet jabłkowy wspomaga procesy krwiotwórcze);
  • łagodzenie zmęczenia i kłopotów ze snem
  • redukcja zgagi i refluksu oraz dolegliwości trawiennych  – ale uwaga przeciwwskazaniem do stosowania octu jabłkowego jest choroba wrzodowa

Ocet jabłkowy stosuje się również zewnętrznie, przemywając jego roztworem skórę (np. przy owrzodzeniach, po lekkich poparzeniach) czy robiąc z niego płukankę do włosów.

Patrz: ocet jabłkowy na włosy

Ocet jabłkowy – opinie

Ocet jabłkowy najczęściej jednak stosują i polecają innym osoby będące na odchudzającej diecie lub te, które chcą po odchudzaniu uniknąć efektu jo-jo.

Ocet jabłkowy - jak pić?
Na czczo!

Podstawowa kuracja zakłada, że codziennie będziesz wypijać na czczo roztwór przygotowany z łyżki octu jabłkowego i pół szklanki letniej, przegotowanej wody. W razie potrzeby możesz taką miksturę dosłodzić odrobiną naturalnego miodu.
Taką kurację możesz prowadzić nawet kilka miesięcy – w ramach profilaktyki lub na podtrzymanie efektów leczenia czy odchudzania.
Podczas diety redukcyjnej, infekcji, na wzmocnienie czy po to by pozbyć się zgagi zaleca się natomiast wypijanie kwadrans do pół godziny przed każdym głównym posiłkiem (czyli 3 razy dziennie) roztworu z 2 łyżeczek octu jabłkowego i ½ szklanki letniej wody.

Chcesz poczytać więcej o naturalnych metodach leczenia?

Ocet jabłkowy - cena

Ocet jabłkowy bez problemu kupisz nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w hipermarkecie czy osiedlowym spożywczym. Cena  - zależnie od producenta (i pojemności) to od 5 do 8 zł za butelkę zwykłego octu jabłkowego. Przy czym w ramach kuracji najlepiej stosować ocet jabłkowy Bio, z produktów ekologicznych, nieklarowany i wytwarzany bez zbędnych dodatków. Za butelkę (500-750 ml) takiego octu jabłkowego zapłacisz ok. 11-14 zł
Dobrej jakości ocet jabłkowy (podobnie jak właściwie zrobiony domowy) ma słodko-kwaśny, orzeźwiający smak, a wygląda jak świeżo wyciśnięty sok jabłkowy.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

To proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości i dobrych, nieuszkodzonych jabłek. Najlepsze są stare, aromatyczne odmiany, takie jak reneta czy antonówka, najlepiej niepryskane. Oto dokładna receptura na domowy ocet jabłkowy.
Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 l przegotowanej wody (letniej)
  • 4-6 łyżek cukru (zależnie od tego, jak słodkie są jabłka)

Przepis krok po kroku:

  1. Jabłka dokładnie umyj, usuń ogonki i zdrewniałe końcówki po przeciwnej stronie. Owoce pokrój na ósemki. Nie obieraj i  nie wycinaj gniazd nasiennych.
  2. Cukier rozpuść w letniej wodzie, wlej roztwór do dużego słoja, włóż jabłka i lekko przyciśnij małym talerzykiem (owoce nie mogą wystawać ponad powierzchnię wody, bo zaczną pleśnieć). Przysłoń słoik gęstą gazą, przymocuj ją recepturką.
  3. Odstaw słój w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie. Codziennie zdejmij talerzyk, zamieszaj jabłka i  ponownie zabezpiecz (nie mogą wypłynąć!).
  4. Ocet jabłkowy jest gotowy, gdy zakończy się jego fermentacja (przestaną się wtedy wytwarzać pęcherzyki gazu). Można go wówczas przecedzić przez gazę i zlać do wyparzonych wcześniej butelek. Najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Inną wersję przepisu na ocet jabłkowy znajdziesz tutaj.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)