Ocet to przyprawa używana do zakwaszania m.in. zup, sosów i marynat. Przemysłowo jest otrzymywany z surowców zawierających alkohol etylowy, np. spirytusu, niższej jakości win. Po zaszczepieniu ich bakteriami kwasu octowego następuje zamiana alkoholu w kwas octowy. Metodą domową można otrzymać go np. zostawiając na 2 tygodnie otwartą butelkę z winem owocowym lub wytrawnym. Octy różnią się smakiem, zapachem i mocą, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się więcej o różnych rodzajach octu - do czego pasują?
1. Ocet jabłkowy
- Cechy: Niezbyt kwaśny, ma jabłkowy posmak.
- Zastosowanie: Do doprawiania potraw, lekkich marynat. Rozcieńczony (łyżeczka na szklankę wody, 2 porcje dziennie) działa odtruwająco, odchudzająco i odkwaszająco.
2. Ocet ryżowy
- Cechy: Łagodny w smaku, jasnożółty.
- Zastosowanie: W kuchni japońskiej doprawia się nim głównie ryż do sushi. Ale można nim też zakwaszać inne potrawy, a także używać go do sosów sałatkowych.
3. Ocet balsamiczny
- Cechy:Ma brązowo-czarny kolor i kwaśno-słodki smak. Otrzymuje się go z białych, ewentualnie ciemnych winogron. Jest dość drogi, bo dojrzewa w drewnianych beczkach od 5 do 150 lat.
- Zastosowanie: Do sosów sałatkowych, owoców jagodowych.
4. Ocet spirytusowy
- Cechy: W sprzedaży 6 i 10 procentowy, produkowany ze spirytusu. Ma ostry smak i zapach. Może niekiedy podrażniać przewód pokarmowy.
- Zastosowanie: Do trwalszych marynat, nóżek w galarecie, czyszczenia i usuwania zapachów z lodówki.
5. Ocet winny czerwony
- Cechy: Produkuje się go z czerwonego wina. Może być rozcieńczony białym octem winnym i wtedy ma łagodniejszy smak. Niepasteryzowany może stać się bardzo kwaśny.
- Zastosowanie: Do sosu vinegrette, wołowiny, dziczyzny.
6. Ocet winny biały
- Cechy: Robiony z białego wina, ma jasnożółty kolor i dość łagodny smak, ale może być też bezbarwny.
- Zastosowanie: Do marynat z warzyw, owoców i grzybów, do sosów i jako baza do produkcji octów smakowych, np. ziołowych.
Zobacz inne porady kulinarne:
Jak uratować potrawę - 10 trików
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory