Olejek różany fot. Adobe Stock

Olejek różany - zastosowanie i właściwości

Olejek różany działa uspokajająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej, tracącej jędrność.
Małgorzata Machnicka / 13.01.2020 09:15
Olejek różany fot. Adobe Stock

Olejek różany to jeden z najcenniejszych i najdroższych olejków na świecie. Jego cena wynika przede wszystkim z bardzo pracochłonnego procesu tworzenia - do wyprodukowania 1 kilograma olejku potrzeba 5 ton kwiatów róży damasceńskiej, która uprawiana jest w Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii. Co więcej, kwiaty muszą być zbierane ręcznie o ściśle określonej porze - od wschodu słońca do około godziny 11:00, ponieważ to wtedy mają największe stężenie olejków.

Olejek różany - właściwości

Olejek różany bogaty jest w alfa-pinen, aldehyd benzoesowy, beta-pinen, kamfen, karwon, aldehyd cynamonowy, cytronelol, eugenol, co nadaje mu właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. Poza tym pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza regenerację naskórka. 

Olejek różany nadaje się dla każdego typu cery, polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej, wrażliwej i suchej. Świetnie sprawdzi się także na skórze problematycznej, ponieważ pomaga w leczeniu zmian trądzikowych.

  • wzmacnia i regeneruje,
  • poprawia nawilżenie skóry,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • dobroczynnie wpływa na cerę naczynkową,
  • łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych,
  • wygładza zmarszczki i ujędrnia skórę. 

Zastosowanie olejku różanego 

Olejek różany najczęściej stosowany jest w pielęgnacji twarzy, ale można go również stosować na całe ciało i do olejowania włosów. 

Olejek różany na twarz

  • Jako serum do twarzy - możesz nakładać go samodzielnie albo wymieszać z innym olejkiem np. jojoba albo makadamia.
  • Jako krem na dzień - dodaj kilka kropel do ulubionego kremu do twarzy.
  • Do stosowania punktowo - np. na zmiany trądzikowe (w tym wypadku najlepiej sprawdzi się ten nierozcieńczony).
  • Jako kosmetyk do demakijażu - świetnie sprawdzi się dodany do płynu lub żelu micelarnego.

Olejek różany do ciała

  • Jako olejek do masażu ciała - kilka kropel olejku różanego rozcieńcz z olejem z pestek winogron lub oliwą z oliwek. Do wykonania masażu możesz wykorzystać dodatkowo specjalny masażer. Olejek różany ma swoje zastosowania w rozjaśnianiu rozstępów!
  • Jako olejek do kąpieli - kilka kropel olejku wymieszaj z łyżką miodu i wlej do wanny z gorącą wodą. Skóra będzie nawilżona a ty zrelaksowana.

Olejek różany na włosy

  • Jako odżywka do końcówek - możesz stosować go samodzielne albo wymieszać z innym ulubionym olejkiem. 
  • Do olejowania włosów - 2-3 krople olejku różanego wymieszaj z innym olejkiem do włosów (świetnie sprawdzi się arganowy albo ze słodkich migdałów). 
  • Jako maska do włosów - dodaj kilka kropel do ulubionej maski do włosów.

Olejek różany - cena

Za 5 ml czystego 100% olejku różanego trzeba zapłacić około... 600 złotych. Większość marek kosmetycznych proponuje jednak bardziej ekonomiczne rozwiązanie i sprzedaje olejek różany w połączeniu z innych skutecznymi składnikami. 

Za 10 ml opakowanie 5% olejku różanego wymieszanego z olejkiem jojoba kosztuje średnio 25 złotych

Olejek pichtowy - zastosowanie, właściwości + cena
Olejek pichtowy - zastosowanie, właściwości + cena
Olejek pichtowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej oraz kuracjach przeciwzmarszczkowych. Kupisz go w każdej aptece za około 8 złotych.
Olej ze słodkich migdałów - właściwości i zastosowanie + jak go używać
Olej ze słodkich migdałów - właściwości i zastosowanie + jak go używać
Olej ze słodkich migdałów świetnie radzi sobie z przesuszoną skórą i łamliwymi włosami. Jest niedrogi i można go kupić w każdej aptece czy drogerii.
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego słynie z właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomaga m.in. na trądzik, grzybicę i łupież. Radzimy, jak stosować olejek z drzewa herbacianego na powszechne dolegliwości.
Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin nadaje się dla każdego typu cery. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, reguluje poziom sebum i działa przeciwstarzeniowo.
Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
Olej z opuncji figowej jest najsilniejszym olejem przeciwzmarszczkowym. Jego działanie jest niemal pięciokrotnie silniejsze od oleju arganowego.
Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia działa regenerująco, odżywczo i wygładzająco. Do tego szybko się wchłania i jest niedrogi. Dlaczego jeszcze warto go stosować?
Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
Olej jojoba to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków. Mogą go używać niemal wszystkie kobiety, a mnogość jego zastosowań nie ma końca!
Olejek do włosów - jak go stosować i jaki produkt wybrać?
Olejek do włosów - jak go stosować i jaki produkt wybrać?
Olejek do włosów to jeden z tych kosmetyków, które każda z nas powinna mieć w swojej kosmetyczce. Jego zdolności nawilżające i regenerujące są naprawdę nieocenione!
Olejek arganowy na włosy - jak go stosować i jak działa?
Olejek arganowy na włosy - jak go stosować i jak działa?
Olejek arganowy rozpoczął wielki boom na stosowanie olejków w pielęgnacji ciała, włosów i twarzy. Jakie korzyści płyną z jego stosowania?
Olejek rycynowy na włosy - jak stosować, jakie są efekty, cena
Olejek rycynowy na włosy - jak stosować, jakie są efekty, cena
Olejek rycynowy stosowały już nasze babcie. To dzięki niemu mogły pochwalić się długimi, gęstymi i mocnymi włosami.
Olejek pieprzowy do włosów - efekty
Olejek pieprzowy do włosów - efekty
To nasze najnowsze odkrycie!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)