To mit, że pyszne domowe ciasteczka wymagają wiele czasu i pracy. Oto 4 wersje domowych ciasteczek, z których każde zrobisz w 10 minut, a przez kolejne 10 minut będziesz je piec.
Składniki na domowe ciasteczka zmieniają się w zależności od ich rodzaju, jednak wykonanie jest zawsze takie samo – jego opis znajdziesz na końcu artykułu. Gotowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.
Spis treści:
- Domowe ciasteczka orzechowe
- Domowe ciasteczka migdałowe
- Domowe ciasteczka czekoladowe
- Domowe ciasteczka waniliowe
- Jak piec domowe ciasteczka?
- Jak przechowywać domowe ciasteczka?
Domowe ciasteczka orzechowe
Domowe ciasteczka orzechowe pysznie smakują w towarzystwie kawy, herbaty czy ciepłego kakao. Świetnie sprawdzają się także jako szybka przekąska po treningu, a także jako sycąca propozycja na śniadanie.
Składniki:
- 160 g masła,
- 100 g cukru,
- 20 g masła orzechowego,
- pół łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).
Przejdź do sposobu przygotowania
fot. Domowe ciasteczka orzechowe/Adobe Stock, chas53
Domowe ciasteczka migdałowe
Migdały są świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Kruche ciasteczka z subtelnym aromatem charakterystycznym smakiem migdałów świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska po obiedzie, a także słodki pomysły na imprezę.
Składniki:
- 250 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 200 g mąki,
- 200 g drobno posiekanych migdałów.
Przejdź do sposobu przygotowania
fot. Przepis na domowe ciasteczka migdałowe/Adobe Stock, Rawpixel.com
Domowe ciasteczka czekoladowe
Ciastka z czekoladą to pyszny i szybki deser z niczego. Wystarczy tylko kakao lub rozpuszczona czekolada, masło, cukier oraz mąka. Ciastka możesz polać sosem waniliowym lub udekorować kleksami białej czekolady.
Składniki:
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 g startej czekolady,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki rumu.
Przejdź do sposobu przygotowania
fot. Przepis na domowe ciasteczka czekoladowe/Adobe Stock, fahrwasser
Domowe ciasteczka waniliowe
Ciastka waniliowe to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o szybkie, słodkie przekąski. Sprawdzą się, kiedy w domu brakuje czegoś słodkiego, a ty nie masz czasu na tworzenie kreatywnych deserów, a także jako przekąska na urodziny czy inną uroczystość.
Składniki:
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 500 g mąki,
- 2 opakowania cukru wanilinowego.
Przejdź do sposobu przygotowania
fot. Przepis na domowe ciasteczka waniliowe/Adobe Stock, manyakotic
Jak piec domowe ciasteczka?
Ciasteczka najlepiej piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu nie przykleją się do blachy i nie przypalą.
- Masło zmiksuj z cukrem (oraz cukrem wanilinowym) na puszystą masę.
- Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć na elastyczną masę.
- Dodaj pozostałe składniki (np. posiekane orzechy, masło orzechowe, etc.) i ponownie zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego dowolne kształty, lub palcami uformuj kulki, a następnie je spłaszcz.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Domowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut.
Jak przechowywać domowe ciasteczka?
Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach lub puszkach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
Przed przełożeniem ich do pojemnika musisz jednak dobrze je wystudzić. Inaczej będą parować, a w słoiku lub pudełku pojawi się wilgoć.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.09.2009.
Zobacz też inne pomysły na domowe ciasteczka: