Przepis na ciasteczka - czekoladowe, chrupiące i pyszne

Przepis na ciasteczka mocno czekoladowe. Jest prosty i szybki. Ciasteczka kruche i odpowiednio słodkie. Posmakują każdemu!
Marta Kosakowska / 22.11.2019 11:15
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na ciasteczka - czekoladowe, chrupiące i pyszne fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:

Przepis na ciasteczka czekoladowe jest dziecinnie prosty. Ciasteczka są idealnie kruche, odpowiednio słodkie i mocno czekoladowe. Doskonale pasują do kawy. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić przepis o domową przyprawę do piernika, która nada ciastkom niesamowitego aromatu.

  1. Pokój masło w kostkę i umieść je w rondelku. Dołóż do niego połamaną czekoladę.
  2. Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą. Uważaj, by nie doprowadzić masy do wrzenia. Masę pozostaw do wystudzenia.
  3. W misce umieść mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj jajka.
  5. Dodaj przestudzoną masę czekoladową. Całość starannie wymieszają łyżką.
  6. Z masy formuj kulki i układają je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W czasie pieczenia ciastka przybiorą płaski kształt.
  7. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Więcej przepisów na ciasteczka:
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie
Ciasteczka owsiane - prosty przepis
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)