Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
Przepis na ciasteczka czekoladowe jest dziecinnie prosty. Ciasteczka są idealnie kruche, odpowiednio słodkie i mocno czekoladowe. Doskonale pasują do kawy. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić przepis o domową przyprawę do piernika, która nada ciastkom niesamowitego aromatu.
- Pokój masło w kostkę i umieść je w rondelku. Dołóż do niego połamaną czekoladę.
- Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą. Uważaj, by nie doprowadzić masy do wrzenia. Masę pozostaw do wystudzenia.
- W misce umieść mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj jajka.
- Dodaj przestudzoną masę czekoladową. Całość starannie wymieszają łyżką.
- Z masy formuj kulki i układają je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W czasie pieczenia ciastka przybiorą płaski kształt.
- Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Więcej przepisów na ciasteczka:
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie
Ciasteczka owsiane - prosty przepis
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne