Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 175 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 250 g mąki,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- ok. 80 g orzechów włoskich (niepokruszonych).
Przygotowanie:
Przepis na szybkie ciasteczka warto zawsze mieć pod ręką. To prosty deser, który można przygotować w krótką chwilę. Ciasteczka są kruche i odpowiednio słodkie, z dodatek orzechów włoskich dodaje im wyrazistego smaku. Orzechy delikatnie podprażają się w piekarniku, dzięki czemu są chrupiące oraz zyskują przyjemny posmak.
Szybkie ciasteczka w 10 minut
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajka, nadal delikatnie miksując.
- Dodaj mąkę i zagnieć ciasto ręcznie.
- Ciasto rozwałkuj, uformuj z niego kulki. Spłaszcz je i na każdej umieść połowę orzecha włoskiego.
- Piecz w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę na średnim poziomie.
- Uważaj, by orzechy się nie przypaliły.
Inne przepisy na ciasteczka: Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie Ciasteczka owsiane - prosty przepis Kokosanki - prosty przepis Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne