Szybkie ciasteczka z orzechami. Pieką się w 10 minut

Szybkie ciasteczka z orzechami włoskimi - łatwy przepis z prostych składników. Czas pieczenia to zaledwie 10 minut.
Marta Kosakowska / 22.11.2019 15:38
DRUKUJ PRZEPIS
Szybkie ciasteczka z orzechami. Pieką się w 10 minut fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 175 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 250 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ok. 80 g orzechów włoskich (niepokruszonych).
Przygotowanie:

Przepis na szybkie ciasteczka warto zawsze mieć pod ręką. To prosty deser, który można przygotować w krótką chwilę. Ciasteczka są kruche i odpowiednio słodkie, z dodatek orzechów włoskich dodaje im wyrazistego smaku. Orzechy delikatnie podprażają się w piekarniku, dzięki czemu są chrupiące oraz zyskują przyjemny posmak.

Szybkie ciasteczka w 10 minut

  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj jajka, nadal delikatnie miksując.
  3. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto ręcznie.
  4. Ciasto rozwałkuj, uformuj z niego kulki. Spłaszcz je i na każdej umieść połowę orzecha włoskiego.
  5. Piecz w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę na średnim poziomie.
  6. Uważaj, by orzechy się nie przypaliły.

Inne przepisy na ciasteczka: Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie Ciasteczka owsiane - prosty przepis Kokosanki - prosty przepis Ciasteczka świąteczne: kruche, maślane, korzenne

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)