Kokosanki - prosty przepis na ciasteczka kokosowe

Kokosanki to pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Przepis jest nieskomplikowany i szybki. Wymaga jedynie kilku prostych składników. Zobacz, jak zrobić najlepsze kokosanki, które uwielbiają dzieci i dorośli.
Marta Kosakowska / 19.11.2019 18:20
DRUKUJ PRZEPIS
Kokosanki - prosty przepis na ciasteczka kokosowe fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 białka jaj,
  • szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • ekstrakt kokosowy,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:

Kokosanki to najlepsze ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Mają chrupiącą skórkę i delikatny środek. Są aromatyczne, słodkie i pyszne. Bardzo łatwo je przygotować, a w czasie pieczenia zapach kokosa przyjemnie wypełnia całe mieszkanie.

Jak szybko zrobić kokosanki?

Wystarczy zaledwie 40 minut!

  1. Białka jaj ubij na sztywno. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
  2. Masę wymieszaj z mąką i ekstraktem kokosowym.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  4. Ukształtuj ciasteczka, korzystając np. z łyżki do lodów.
  5. Piecz przez 20 minut.

Więcej ciastek z wiórkami kokosowymi:
Przepisy na kokosanki z białek i inne
Kulki rafaello - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)