Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie. Najlepszy przepis

Kruche ciasteczka są smaczne, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Do ich pieczenia można zaangażować dzieci. Sprawdź, jak szybko upiec ciasteczka.
Marta Kosakowska / 21.11.2019 16:51
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasteczka - łatwe i szybkie. Najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 żółtko jaja,
  • 100 g cukru.
Przygotowanie:

Prosty przepis na kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają dzieci i dorośli. Są łatwe w pieczeniu, chrupiące i pyszne. Do ich przygotowania można wykorzystać foremki o różnych kształtach, a wspólne pieczenie może być doskonałym pomysłem na rodzinne popołudnie.

  1. Masło posiekaj na niewielkie kawałki.
  2. Dodaj mąkę, cukier i żółtko. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką. Użyj foremek, by uzyskać pożądane kształty ciasteczek.
  4. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Po wystudzeniu, ciasteczka możesz dowolnie udekorować lukrem.

Inne przepisy na ciasteczka:
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka owsiane - prosty przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)