Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 1 żółtko jaja,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
Prosty przepis na kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają dzieci i dorośli. Są łatwe w pieczeniu, chrupiące i pyszne. Do ich przygotowania można wykorzystać foremki o różnych kształtach, a wspólne pieczenie może być doskonałym pomysłem na rodzinne popołudnie.
- Masło posiekaj na niewielkie kawałki.
- Dodaj mąkę, cukier i żółtko. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką. Użyj foremek, by uzyskać pożądane kształty ciasteczek.
- Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Po wystudzeniu, ciasteczka możesz dowolnie udekorować lukrem.
Inne przepisy na ciasteczka:
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka owsiane - prosty przepis