POLECAMY

Aromatyczny barszcz czerwony na 15 sposobów

Barszcz czerwony: z ziemniakami, na zakwasie, a może zabielany? Zobacz nasze przepisy na czerwony barszczyk!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Aromatyczny barszcz czerwony na 15 sposobów fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Barszcz czerwony to zupa przygotowywana z buraków ćwikłowych. Tradycyjnie serwowana jest w Wigilię Bożego Narodzenia, ale w niektórych regionach Polski podaje się ją także na śniadanie wielkanocne. Prócz tych wyjątkowych okazji barszcz czerwony jest daniem, które często można spotkać na polskich stołach. Przyrządza się ją w różnych wersjach: barszcz czerwony zabielany, barszcz czerwony z ziemniakami, barszcz czerwony na zakwasie, barszcz czerwony z uszkami czy barszcz czerwony na rosole to tylko niektóre z opcji!

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie

W tej wersji zakwas na barszcz czerwony z uszkami powinien leżakować przez 3-4 dni. Oto składniki na 6 porcji barszczu czerwonego na zakwasie:

  • 1,5 kg buraków,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 3 plastry suszonych jabłek,
  • 2-3 kromki razowego, czerstwego chleba (najlepiej na naturalnym zakwasie)

Na uszka do barszczu czerwonego:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • 8 dag suszonych grzybów,
  • cebula (20 dag),
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Kilogram buraków obierz, przełóż do dużego słoja, dodaj czosnek, chleb, zalej 2 litrami osolonej, ciepłej wody, nakryj, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Kiedy zakwas na barszcz czerwony jest już gotowy, pozostałe buraki obierz, pokrój, zalej niewielką ilością wody i gotuj 30 minut razem z jabłkami. Zakwas na barszcz czerwony przecedź i wlej do wywaru ze świeżych buraków, podgrzej, dopraw solą, cukrem, majerankiem.

Teraz przygotuj uszka do barszczu. Grzyby namocz, ugotuj i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój zrumień na maśle, dodaj grzyby i chwilę podsmaż. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj.

Z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieć elastyczne ciasto na uszka do barszczu. Rozwałkuj cienko na stolnicy posypanej mąką i pokrój na kwadraciki 4 na 4 cm. Na każdy kwadracik kładź łyżeczką farsz do uszek, ciasto składaj po przekątnej i starannie sklejaj brzegi, a następnie zlepiaj ze sobą dwa przeciwległe rogi.

Uszka do barszczu czerwonego gotuj w posolonym wrzątku 5 minut. Wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Barszcz czerwony na zakwasie przelej do bulionówek, dołóż po porcji uszek, ewentualnie udekoruj plastrem jabłka.

Zobacz też przepisy na barszcz biały

Przepis na barszcz czerwony zabielany

Jak zrobić barszcz czerwony z ziemniakami? Zobacz nasz przepis - oto składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 l wywaru na wędzonce/wędzonym boczku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • ocet winny,
  • koperek,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 5 sporych ziemniaków.

Wywar do barszczu czerwonego to po prostu woda, w której wcześniej gotował się np. boczek wędzony. Buraki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Na gotujący się wywar wrzuć kawałki buraków. Wlej ocet winny. Dodaj posiekany czosnek (możesz też przecisnąć go przez praskę). Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

Sprawdź 50 innych przepisów na dania kuchni polskiej

Cebulę obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na maśle. Koperek posiekaj, a ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. W oddzielnym naczyniu zahartuj śmietanę z barszczem. Wlej ją do garnka i wymieszaj. Dodaj do barszczu zabielanego ziemniaki, koperek i cebulkę. Barszcz czerwony z ziemniakami gotowy!

Poniżej znajdziecie jeszcze 15 przepisów na barszcz czerwony. Polecamy np. barszcz czerwony wigilijny, barszcz czerwony z fasolą, barszcz czerwony z botwiny, barszcz czerwony czysty, a także barszcz czerwony z uszkami.

Sprawdź więcej przepisów na zupy redakcji Polki.pl

Zobacz 15 przepisów na barszcz czerwony!

Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
Klasyka polskiej kuchni - aksamitny barszcz czerwony!
Wigilijny barszczyk z uszkami
Wigilijny barszczyk z uszkami
Aromatyczny i kuszący!
Barszczyk na kwasie buraczanym
Barszczyk na kwasie buraczanym
Z uszkami, w sam raz na wieczerzę wigilijną.
Wigilijny barszczyk z kołdunami
Wigilijny barszczyk z kołdunami
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!
Barszcz z fasolką
Barszcz z fasolką
Pyszny i pożywny!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Nie tylko dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.
Czysty barszcz z delikatnymi uszkami
Czysty barszcz z delikatnymi uszkami
Świąteczny barszcz czerwony z uszkami to początek a zarazem punkt kulminacyjny Wigilii.
Wigilijny barszcz czerwony z gotowymi uszkami
Wigilijny barszcz czerwony z gotowymi uszkami
Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami. Zobacz, jak go zrobić.
Barszcz czerwony na wielkanocnym stole
Barszcz czerwony na wielkanocnym stole
W większości polskich domów na śniadanie wielkanocne podaje się tradycyjny żur. Jednak są pewne regiony w kraju, gdzie potrawę tę zastępuje czerwony barszcz.
Barszcz czerwony z morelami i imbirem
Barszcz czerwony z morelami i imbirem
Barszcz Czerwony Knorr w litrowym kartonie przelać do garnka. Morele pokroić w drobne paski.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
uważam że barszcz czerwony z ziemniakami to nie to samo, co z uszkami