- Przygotowanie: 2 godziny
- Porcja: 195 kcal
Składniki na 6-8 porcji barszczu wigilijnego z uszkami:
- 5–6 buraków
- pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki koncentratu barszczu
- listek laurowy
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- szklanka soku wiśniowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
Na uszka:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 6 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Przepisy na świąteczne potrawy - forum
Sposób wykonania barszczu wigilijnego z uszkami:
- Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, obierz, zetrzyj.
- Grzyby na uszka opłucz, zalej wrzątkiem, mocz kilka godzin.
- Następnie ugotuj do miękkości. Wyjmij z wywaru, a ten zachowaj.
- Buraki i włoszczyznę umieść w garnku, zalej 2 l wody.
- Posól, dodaj ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Ugotuj wywar. Przecedź.
- Dodaj sok wiśniowy, koncentrat, wywar z grzybów, roztarty czosnek, majeranek oraz podsmażoną na oleju posiekaną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Grzyby na uszka posiekaj i podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą.
- Wymieszaj z rodzynkami, posiekanymi orzechami, jajkiem i natką. Dopraw solą i pieprzem.
- Do mąki dolej taką ilość ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Wyrób.
- Ciasto cienko rozwałkuj. Kieliszkiem wykrawaj małe kółeczka.
- Na każde nakładaj porcję farszu, składaj na pół, mocno zalepiaj brzegi formując pierożki.
- Zlepiaj ich przeciwległe końce, aby powstawały uszka.
- Gotuj w posolonym wrzątku 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z barszczem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"