Przygotowanie: 80 min
Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 6 goździków
- 2 kwaśne jabłka
- 2 listki laurowe
- 2 suszone grzybki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- majeranek
- cukier
Kuleczki:
- 25 dag filetów z mintaja
- jajko
- łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz
- łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Obrane i opłukane buraki zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj grzybki, listki laurowe, ziele, pieprz w ziarnach i goździki. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała buraki. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu 15 min. Odstaw na noc.
- Odcedź. Do wywaru dodaj pokrojone jabłka i raz jeszcze podgrzej, uważając, aby nie zagotować barszczu. Po 10 minutach przecedź. Barszcz dopraw czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Filety pokrój na małe kawałki. Zmiksuj na gładką masę z jajkiem, śmietaną i sokiem z cytryny. Do masy dodaj bułkę tartą, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podziel na pół, do jednej części dodaj koperek. Zwilżonymi dłońmi uformuj około 35 maleńkich kuleczek. Wkładaj do gotującej wody i gotuj 5 minut. Barszczyk podawaj z kuleczkami rybnymi.
Świąteczne smakołyki - forum >>