Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 5 łyżek suchej fasoli
- 2 listki laurowe
- ząbek czosnku
- 3 średnie buraczki
- kawałek włoskiej kapusty
- 3 podudzia z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na barszcz ukraiński!
- Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj.
- Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na dwie godziny.
- Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody.
- Buraczki umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. godziny (aż będą miękkie) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
- Obierz i pokrój w kostkę.
- Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
- Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
- Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę.
- Następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy.
- Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).
- Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
- Dopraw solą oraz pieprzem.