Poziom trudności:
średni
Składniki:
Barszcz:
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 kg buraków
- marchew
- pietruszka
- 1/2 selera
- cebula
- 2 podwędzane śliwki
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Uszka:
- 15 dag suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 25 dag mąki
- jajko
- 50 ml ciepłej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić barszcz!
- Grzyby opłucz, namocz.
- Ugotuj, wyjmij grzyby.
- Buraki obierz, pokrój w talarki.
- Dodaj obrane warzywa, wywar z grzybów i około 2,5 litra wody.
- Zagotuj, dodaj śliwki, listki laurowe, ziarna ziela, czosnek, sól i pieprz.
- Gotuj około 45 minut.
- Barszcz przecedź, dopraw.
- Na farsz grzyby namocz, ugotuj.
- Zmiel razem z tymi z barszczu.
- Wymieszaj z przesmażoną cebulką i tartą bułką, dopraw.
- Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieć ciasto.
- Cienko je rozwałkowuj, krój w kwadraty.
- Nadziewaj je farszem, formuj uszka.
- Ugotuj je w osolonym wrzątku.
- Podawaj do barszczu.