Składniki:
- 45 dag buraków
- 3 ziemniaki
- pietruszka
- marchewka
- 3 łyżki oleju
- 2 l bulionu drobiowego
- 20 dag brukselki
- 2 listki laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka białej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na barszcz z fasolką!
- Buraki umyj, ugotuj w skórce lub upiecz.
- Przestudź, obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
- Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
- Dodaj do bulionu razem z brukselką, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.
- Gotuj przy uchylonej pokrywce, aż warzywa zrobią się miękkie.
- Dodaj buraki, koncentrat, odsączoną fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól.
- Gotuj 10 min, zabiel śmietaną, dopraw.