Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min
Porcja: 280 kcal
Przepis na 4 porcje zupy z botwinki z jajkiem:
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki kremówki
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- pęczek posiekanego koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób wykonania zupy z botwinki:
- Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki.
- Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj kolejne 15 minut.
- Wlej kremówkę, dopraw sokiem z cytryny, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wsyp koperek.
- Zupę z botwinki rozlej do miseczek, podawaj z ćwiartkami jajka.
Przepis z "Pani domu"