Zupa z botwinki - przepis składniki i przygotowanie

Zupa botwinkowa zabielana Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Barszczykowi doskonale zrobi dodatek czosnku: 2–3 ząbki rozgnieć i dodaj do zupy 5 minut przed końcem gotowania!
Weronika Kwaśniak / 08.10.2018 10:13
Zupa botwinkowa zabielana Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min
Porcja: 280 kcal


Przepis na 4 porcje zupy z botwinki z jajkiem:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • pęczek posiekanego koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania zupy z botwinki:

  1. Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki.
  2. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj kolejne 15 minut.

  1. Wlej kremówkę, dopraw sokiem z cytryny, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wsyp koperek.
  2. Zupę z botwinki rozlej do miseczek, podawaj z ćwiartkami jajka.

Przepis z "Pani domu"


Sprawdź inne przepisy na zupy:

Redakcja poleca

REKLAMA