POLECAMY

Cukinia marynowana na zimę - Kasia gotuje z Polki.pl

Cukinia marynowana to świetny pomysł na warzywne przetwory! Zamknij smak lata w słoikach!

Weronika Kwaśniak / tydzień temu

Cukinia należy do rodziny dyniowatych wraz z ogórkiem, dynią i arbuzem. Można ją przyrządzać na dziesiątki sposobów: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować, dodawać do ciast (!), a także marynować. Coraz częściej jada się również... kwiaty cukinii. Wartości odżywcze tego warzywa są nieocenione. Wspomaga odchudzanie, a dodatkowo zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, jod, fosfor i żelazo.

Przepis na cukinię marynowaną na zimę

Oto składniki na cukinię marynowaną w słoikach według Kasi Bukowskiej:

  • 4 młode cukinie (suma wagi to około 1 i 1/2 kg),
  • czosnek,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki octu.

Zobacz też 34 inne przepisy na dania z cukinii

Jak zrobić cukinię marynowaną na zimę? Rozpocznij od przygotowania zalewy. Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki octu, wsyp cały cukier, sól, a także kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików. W każdym słoju musi znaleźć się ząbek czosnku, listek laurowy, a także po kilka ziarenek ziela i pieprzu. Ciasno układaj plasterki cukinii i zalej wrzącą zalewą.

Słoiki z marynowaną cukinią dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i wstaw do niego słoiki. Zalej je wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj przez 12-13 minut.

Zobacz więcej video z przepisami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)