Maślaki wymaga zdjęcia skóry z kapelusza - jest ona gorzka i śliska, przez co może zepsuć smak potrawy. Nie wszystkie maślaki trzeba obierać, jednak gdy się usunie skórkę, grzyby zyskują delikatny posmak i aromat masła. Dlatego wybornie smakują jako tło do mięs, np. gęsi, kaczki czy wołowiny.
Spis treści:
- Jak przyrządzić maślaki?
- Sos z maślaków
- Maślaki duszone w śmietanie
- Zupa z maślaków
- Tarta z maślakami
Jak przyrządzić maślaki?
Jak wykorzystać maślaki w kuchni? Tak naprawdę możliwości jest wiele - możesz dodać je do zup, sosów, a także przekąsek, takich jak zapiekanki czy śniadaniowa jajecznica. Duże okazy warto obierać, ale drobne maślaki do słoików na zimę, można pozostawić z maślaną skórką pokrytą śluzem. Trzeba je jednak obgotować przez ok. 10 minut. W przypadku większych maślaków, których nie chcesz marynować, należy ściągnąć skórkę z kapelusza.
Po zjedzeniu maślaków ze skórką mogłyby one długo zalegać w układzie pokarmowym i doprowadzić do niestrawności. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z maślaków, to polecamy klasyczne wybory: sosy, zupy i marynowanie.
Co zrobić z maślaków? Sos z maślaków
Kremowy sos z maślaków świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, ryżu, a także przeróżnych placków ziemniaczanych czy warzywnych. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale jako dodatek do przekąsek imprezowych sprawdzi się także na zimno.
Składniki:
- 250 g maślaków,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 120 ml bulionu drobiowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Maślaki dokładnie oczyść ze skórki na kapeluszu, przepłucz w zimnej wodzie i odsącz.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i duś przez ok. 4 minuty. Przełóż maślaki do salaterki.
- Na tej samej patelni podduś pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie pokrojony w plasterki czosnek.
- Ponownie wrzuć grzyby na patelnię, zalej domowym bulionem, dodaj przyprawy i duś przez 10 minut.
- Całość dopraw solą i pieprzem, po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
- Sos z maślaków podawaj z makaronem, mięsem lub pieczonymi ziemniakami.
fot. Co zrobić z maślaków: sos z maślaków/Adobe Stock, kikisora
Przepis na maślaki duszone w śmietanie
Maślaki to grzyby, które uwielbiają wszelkiego rodzaju gotowanie, duszenie oraz przyrządzanie w gęstym sosie. Dzięki swojemu maślanemu smakowi bardzo lubią towarzystwo jogurtu, śmietany oraz żółtych i białych serów. Ten przepis na duszone maślaki w śmietanie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 400 g świeżych maślaków,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 cebula,
- 70 g masła,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Maślaki pozbaw skórki z kapelusza, obmyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po 3 minutach dodaj maślaki - daj im ok. 5 minut, by poddusiły się z cebulą i czosnkiem i nabrały aromatu.
- Następnie wlej śmietanę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
- Maślaki w śmietanie smakują świetnie z purée ziemniaczanym lub domowymi kluskami śląskimi.
fot. Co zrobić z maślaków? Przepis na maślaki duszone w śmietanie/Adobe Stock, Food Shop
Co zrobić z maślaków? Kremowa zupa z maślaków
Zupę z maślaków możesz przygotować w formie kremu albo w wersji z dużymi kawałkami grzybów, ziemniaków oraz warzyw korzeniowych. Świetnie smakuje jesienią i zimą, a w połączeniu z aromatycznymi przyprawami działa rozgrzewająco.
Składniki:
- włoszczyzna,
- 500 g maślaków (może to być miks grzybów leśnych),
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki tymianku,
- 2 łyżki masła,
- 500 g ziemniaków,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, opłucz, pozbaw skórki z kapeluszy i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj, przecedź. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
- Ciepłym wywarem zalej grzyby, gotuj razem 30 min, połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew, przypraw do smaku.
- Podawaj z ciepłymi grzankami.
fot. Maślaki przepis na zupę/Adobe Stock, Maresol
Co zrobić z maślaków? Tarta z maślakami
Tarty na słono sprawdzają się idealnie na obiad, kolację, a także rodzinne uroczyste spotkanie. W połączeniu z grzybami tworzą świetną jesienną potrawę, która idealnie dopełni ciepły, złoty klimat za oknem.
Składniki:
- 150 g zimnego masła,
- jajko,
- 250 g mąki tortowej,
- płaska łyżeczka soli,
- 350-400 g maślaków,
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 80 g parmezanu lub grana padano,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- 3 jajka,
- łyżeczka tymianku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na tartę. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę, bardzo zimne masło.
- Przez chwilę siekaj nożem, a potem dodaj sól, wbij jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj ciasto, a następnie przełóż na formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, obciąż specjalnymi kulkami do pieczenia albo dokładnie wyczyszczonymi kamykami.
- Wstaw do piekarnika (190 stopni) na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a umyte i obrane maślaki posiekaj lub pokrój w plasterki.
- Na niewielkiej ilości masła lub oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj maślaki. Podsmażaj na bardzo małym ogniu ok. 5-7 minut, a następnie lekko ostudź.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę i całość wymieszaj. Następnie dodaj ser, przyprawy, czosnek oraz grzyby z cebulką.
- Gotowy farsz przelej do wystudzonego ciasta i wstaw jeszcze raz do piekarnika na ok. 30-35 minut. Farsz musi się ściąć i zgęstnieć.
fot. Co zrobić z maślaków: tarta na słono z maślakami/Adobe Stock, sashka1313
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.09.2020.
Czytaj także:
Trujące maślaki, czyli jakie?
Mało znane grzyby jadalne
Jak domyć ręce po grzybach?