Kampania społeczna prowadzona przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) i współfinansowana przez Ministerstwo Zdrowia

 

Partnerami IŻŻ w realizacji projektu są Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki.
 


Celem projektu jest zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.
 


Działania projektu Zachowaj Równowagę obejmują:
 

1)        propagowanie zasad prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej wśród kobiet w ciąży i matek karmiących,

2)        propagowanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych i szkołach ponadgimnazjalnych,

3)        propagowanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwaga i otyłością w systemie ochrony zdrowia w całej Polsce,

4)        zwiększenie świadomości społeczeństwa i rozpowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz znakowaniu produktów spożywczych,

5)        propagowanie zdrowego stylu żywienia wśród całego społeczeństwa.

 
Więcej na: zachowajrownowage.pl.

Zgaga – jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?
Zgaga – jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?6 lat temu
Czym dokładnie jest zgaga i czy bywa groźna dla zdrowia? Jak ją zwalczyć i kiedy należy iśc do lekarza? Czytaj więcej
Żywność GMO – obalamy mity!
Żywność GMO – obalamy mity!6 lat temu
Czy GMO powoduje raka? A może zmienia ludzkie DNA? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obalają mity związane z żywnością genetycznie modyfikowaną! Czytaj więcej
Jak wybrać dobry produkt probiotyczny?
Jak wybrać dobry produkt probiotyczny?6 lat temu
Czym są produkty probiotyczne? Jakie bakterie je tworzą? Czy każdy jogurt jest probiotyczny? Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny? Czytaj więcej
Przyprawy korzenne –  dlaczego są zdrowe?
Przyprawy korzenne – dlaczego są zdrowe?6 lat temu
W jakim celu używa się przypraw korzennych i jakie jest ich działanie na organizm człowieka? Co sprawia, iż określa się je mianem surowców działających prozdrowotnie? Czytaj więcej
Jaja ekologiczne czy fermowe – które są zdrowsze?
Jaja ekologiczne czy fermowe – które są zdrowsze?6 lat temu
Pokutuje przekonanie, że jaja z masowych hodowli są gorsze niż te z ekologicznym farm. Czy to prawda? Jakie jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze? Czytaj więcej
Mleko krowie, kozie czy roślinne – które wybrać?
Mleko krowie, kozie czy roślinne – które wybrać?6 lat temu
Czym, pod względem składników odżywczych, różni się mleko krowie, kozie i roślinne, np. ryżowe lub sojowe? Które wybrać i czy któreś z nich jest najzdrowsze? Czytaj więcej
Najlepsze techniki kulinarne – jak zdrowo gotować?
Najlepsze techniki kulinarne – jak zdrowo gotować?6 lat temu
Smażyć, piec a może grillować – które techniki kulinarne polecane są dzieciom i dorosłym? Jak gotować zdrowo i smacznie? Jakich przyrządów w kuchni nie powinno się używać i dlaczego? Czytaj więcej
Które substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków?
Które substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków?6 lat temu
Ksylitol, stewia, a może aspartam – które substancje słodzące są odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę? Które z nich mogą zaszkodzić i dlaczego? Czytaj więcej
Głodny nie jesteś sobą, czyli jak dieta wpływa na emocje?
Głodny nie jesteś sobą, czyli jak dieta wpływa na emocje?7 lat temu
Dlaczego gdy jesteśmy głodni, mamy większe skłonności do złości i agresji? Czy wystarczy zjeść coś słodkiego, by znów się uspokoić i poprawić sobie nastrój? Czytaj więcej
Po które zboża warto sięgać?
Po które zboża warto sięgać?7 lat temu
Amarantus, kasza gryczana, a może komosa ryżowa – które zboża są najbardziej wartościowe, co zawierają i jak je jeść? Oto nasz mini poradnik! Czytaj więcej