Kampania społeczna prowadzona przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) i współfinansowana przez Ministerstwo Zdrowia
Partnerami IŻŻ w realizacji projektu są Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Celem projektu jest zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.
Działania projektu Zachowaj Równowagę obejmują:
1) propagowanie zasad prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej wśród kobiet w ciąży i matek karmiących,
2) propagowanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych i szkołach ponadgimnazjalnych,
3) propagowanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwaga i otyłością w systemie ochrony zdrowia w całej Polsce,
4) zwiększenie świadomości społeczeństwa i rozpowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz znakowaniu produktów spożywczych,
5) propagowanie zdrowego stylu żywienia wśród całego społeczeństwa.
Czym są produkty probiotyczne? Jakie bakterie je tworzą? Czy każdy jogurt jest probiotyczny? Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny?
Czytaj więcej
W jakim celu używa się przypraw korzennych i jakie jest ich działanie na organizm człowieka? Co sprawia, iż określa się je mianem surowców działających prozdrowotnie?
Czytaj więcej
Czym, pod względem składników odżywczych, różni się mleko krowie, kozie i roślinne, np. ryżowe lub sojowe? Które wybrać i czy któreś z nich jest najzdrowsze?
Czytaj więcej
Ksylitol, stewia, a może aspartam – które substancje słodzące są odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę? Które z nich mogą zaszkodzić i dlaczego?
Czytaj więcej
Dlaczego gdy jesteśmy głodni, mamy większe skłonności do złości i agresji? Czy wystarczy zjeść coś słodkiego, by znów się uspokoić i poprawić sobie nastrój?
Czytaj więcej
Amarantus, kasza gryczana, a może komosa ryżowa – które zboża są najbardziej wartościowe, co zawierają i jak je jeść? Oto nasz mini poradnik!
Czytaj więcej
Wrzucamy je do szklanki z wodą i pijemy – witaminowe tabletki musujące stały się w ostatnich latach bardzo popularne. Jak działają i czym dokładnie są?
Czytaj więcej
Macierzyństwo wymaga siły i energii. Odpowiednia, zróżnicowana dieta i aktywność fizyczna pozwalają na ich utrzymanie oraz wzmocnienie. Co może jeść i jak powinna ćwiczyć świeżo upieczona mama?
Czytaj więcej