Jak wybrać dobry produkt probiotyczny?

Czym są produkty probiotyczne? Jakie bakterie je tworzą? Czy każdy jogurt jest probiotyczny? Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny?

jogurt

fot. Fotolia

Czym właściwie jest probiotyk?

Probiotyk (dosłownie znaczenie „dla życia”) to specyficzna nazwa żywych mikroorganizmów o wyjątkowo korzystnym wpływie na organizm człowieka. Podlegają szczegółowemu procesowi rejestracji, w wyniku którego kodowane są za pomocą indywidualnych symboli.

Większość z nich stanowią wyselekcjonowane bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale probiotykami mogą być również drożdże, np. Saccharomyces boulardii.

Obecnie probiotyki są coraz powszechniej stosowane w przemyśle spożywczym, głównie mleczarskim, do produkcji tzw. żywności funkcjonalnej. Ponadto są także dostępne w aptekach w postaci preparatów (kapsułek lub tabletek).   

Jakie są cechy produktów probiotycznych?

Najlepiej udokumentowane działanie probiotyków polega na zasiedleniu przewodu pokarmowego prawidłową mikroflorą jelitową. Jest to szczególnie ważne np. po kuracji antybiotykami oraz przy obniżonej odporności. 

Do innych ważnych dla naszego organizmu właściwości probiotyków należą:

  • hamowanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych,
  • aktywacja układu odpornościowego,
  • łagodzenie przebiegu niektórych biegunek i objawów nietolerancji laktozy.

Takie działanie organizmów probiotycznych możliwe jest dzięki ich odporności na niskie pH soku żołądkowego i kwasów żółciowych.

Zobacz też: Co jeść, aby mieć zdrowe serce?

Jak odróżnić jogurt tradycyjny od probiotycznego?

Zwykłe jogurty otrzymywane są w wyniku fermentacji mleka, poprzez działanie bakterii kwasu mlekowego tzw. mikroflory starterowej. 

Jogurty probiotyczne zaś to produkty, do których zostały dodane zarejestrowane mikroorganizmy probiotyczne. Ich obecność w produkcie jest uwidoczniona w wykazie składników jogurtu, w postaci szczegółowej nazwy szczepu i symbolu. Łatwo jednak rozpoznać takie jogurty już po samej nazwie handlowej, ponieważ producenci chętnie stosują określenia „probiotyczny”, „probiotyk” w głównej części opakowania.

Czytając etykiety, warto też zwrócić uwagę, czy jogurt nie został poddany obróbce cieplnej po ukwaszeniu. W takim przypadku nie należy się spodziewać żywej mikroflory jogurtowej. 

Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny?

Pomimo braku ściśle określonej naukowo ilości probiotyku, w przypadku jogurtów przyjęto, że minimalną dawką, która zapewnia pozytywny efekt zdrowotny, jest ich ilość 106 jtk/cm3 (jtk to tzw. jednostki tworzące kulturę).

Zobacz też: Przepis na domowy jogurt naturalny

Opracowanie: Magdalena Janiszewska, dr Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia.

Redakcja poleca

REKLAMA