Dietetyczne przepisy na Wielkanoc nie muszą być kompromisem pomiędzy smacznymi i tradycyjnymi, a niskokalorycznym daniami. Wielkanoc na diecie wydaje się być wyzwaniem, zwłaszcza gdy na stołach nie brakuje sernika, słodkiego mazurka czy żurku wielkanocnego z kiełbasą. Tradycyjne dania można jednak łatwo odchudzić, dzięki czemu otrzymasz dietetyczne potrawy wielkanocne. Z łatwością zrobisz dietetyczne ciasta na Wielkanoc, a nawet dietetyczny majonez.
Spis treści:
- Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?
- Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc
- Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc
- Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc
- Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - jak je komponować?
Mało które tradycyjne potrawy wielkanocne są z natury dietetyczne. Tłuste mięsa, biała kiełbasa, jajka z majonezem - wszystkie te potrawy są bogate w tłuszcz i kaloryczne. Jak odchudzać wielkanocne dania i komponować własne dietetyczne przepisy na Wielkanoc?
- Zamiast smażyć, piecz, gotuj, duś i gotuj na parze.
- Wybieraj chude wędliny i mięsa zamiast tłustych kiełbas i boczku. Nawet biała kiełbasa z dobrym składem ma dużo kalorii.
- Korzystaj z ksylitolu i erytrolu jako zamienników cukru.
- Nie dodawaj do potraw za dużo majonezu, choć majonez może być zdrowy, pozostaje bardzo kalorycznym dodatkiem. Mniej kalorii mają zazwyczaj wegańskie majonezy.
- Korzystaj z jogurtu naturalnego zamiast śmietany do zup i jako dodatek do wielkanocnego chrzanu.
Nadziewany schab - dietetyczny przepis na Wielkanoc
Nadziewany schab ze śliwką jest bardziej kaloryczny, niż ten z warzywami. Jeśli chcesz go nieco odchudzić, zamiast suszonych owoców wybierz paprykę i cukinię.
Składniki:
- 1,7 kg schabu środkowego,
- 3 łyżki oleju,
- po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano, papryki słodkiej i ostrej,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz mięso. Zrób w nim 2 nacięcia wzdłuż, jedno nad drugim. Oprósz solą i pieprzem.
- Umyj warzywa. Cukinię pokrój wzdłuż na paski obieraczką do warzyw.
- Paprykę pokrój w ćwiartki. Włóż cukinię w jedno nacięcie, a paprykę w drugie.
- Owiń mięso bawełnianą nicią.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z olejem i przyprawami.
- Posmaruj mięso i owiń folią aluminiową.
- Piecz 1,5 godziny w temp. 190°C. Po tym czasie rozwiń folię i piecz jeszcze kilka minut, aż schab się zrumieni. Ostudź i wstaw do lodówki.
fot. Dietetyczny wielkanocny nadziewany schab/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Pasztet rybny - dietetyczny przepis na Wielkanoc
Pasztet wielkanocny to ważne danie na świątecznym stole. Możesz przygotować jego rybną wersję, dzięki czemu będzie zdrowszy i nie tak kaloryczny.
Składniki:
- 1 kg naturalnego serka homogenizowanego,
- 200 ml jogurtu,
- 10 łyżeczek żelatyny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki koperku,
- 2 dojrzałe awokado,
- 200 g wędzonego łososia,
- cytryna do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ser i jogurt.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudź i dokładnie zmiksuj z masą serową. Podziel ją na 2 części.
- Posiekaj 150 g łososia i dodaj do jednej części.
- Wsyp koperek, wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód foremki.
- Zmiksuj drugą połowę masy z miąższem awokado, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłóż do foremki.
- Na wierzchu ułóż pozostałe plastry łososia. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj plastrami cytryny.
Sernik na zimno - dietetyczny przepis na Wielkanoc
Ten dietetyczny przepis na sernik na zimno może służyć też jako ciasto na Wielkanoc dla cukrzyka. Wypróbuj też inne przepisy na dietetyczne ciasta: przepis na dietetyczną babkę na Wielkanoc i dietetyczny mazurek.
Składniki:
- 1 kg mielonego białego sera,
- 100 g ksylitolu,
- 4 jajka,
- 5 łyżek żelatyny,
- galaretka cytrynowa,
- cytryna,
- laska wanilii,
- truskawki lub inne owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź.
- Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
- Umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
- Żółtka utrzyj z ksylitolem.
- Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej.
- Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
- Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem udekoruj owocami.
fot. Dietetyczny sernik na zimno na Wielkanoc/ Adobe Stock, zhannaz
Dietetyczne jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Te z majonezem nie należą do dietetycznych, dlatego przygotuj je nieco inaczej. Jajka są zdrowe, nie musisz rezygnować z nich na diecie: w kurzych jajkach jest niewiele kalorii. Tak przygotowane jajka mogą jeść też cukrzycy.
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 łyżek kiełków rzodkiewki,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i wystudź.
- Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Kiełki posiekaj drobno i wymieszaj z jogurtem, dodaj żółtka, dopraw solą i pieprzem.
- Jajka faszeruj przygotowaną pastą.
fot. Dietetyczne jajka faszerowane/ Adobe Stock, npls
Artykuł powstał na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie „Vita” na zlecenie Edipresse. Pierwotnie został opublikowany 23.03.2016.
Czytaj także:
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
Moc witamin i minerałów zamkniętych w skorupce. Poznaj wartości odżywcze jajek
Z mojego gabinetu: 10 małych zmian, które pozwolą ci jeść zdrowiej, a dalej po polsku