Dietetyczne fit ciasta na Wielkanoc są lekkie, wiosenne i pyszne. Przygotuj wielkanocne ciasta w odchudzonej wersji, by cieszyć się słodkościami bez pochłaniania zbyt wielu kalorii. Zaprezentowałyśmy już przepisy na dietetyczne mazurki i dietetyczne babki na Wielkanoc. Prezentowałyśmy też przepisy na wielkanocne ciasta dla cukrzyka. Czas na inne fit wielkanocne ciasta. Przetestuj 6 dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta na Wielkanoc.
Spis treści:
- Jak zrobić wielkanocne FIT ciasto?
- Dietetyczna FIT pascha wielkanocna
- Dietetyczne FIT włoskie wielkanocne ciasto migdałowe - Colomba
- Dietetyczne FIT razowe ciasto z bakaliami na Wielkanoc
- FIT wielkanocne ciasto z płatków owsianych
- Dietetyczne wiosenne FIT ciasto - zielony mech
- FIT ciasto wielkanocne kokosowo-czekoladowe
Jak zrobić wielkanocne FIT ciasto?
Niskokaloryczne i lżejsze FIT ciasta wielkanocne powstaną dzięki kilku kulinarnym sztuczkom.
- Zamiast cukru korzystaj z erytrolu i ksylitolu.
- Ozdabiaj ciasto kolorowymi owocami zamiast lukru i czekolady.
- Stosuj mąkę razową, jeśli to możliwe.
- Nie dodawaj do FIT wielkanocnych ciast zbyt dużo tłuszczu.
- Smak i aromat ciast wielkanocnych w fit wersji zapewniaj przyprawami, owocami, skórką cytrynową i innymi zdrowymi dodatkami.
Pamiętaj, że w rozważaniach, czy jakieś ciasto wielkanocne będzie fit, czy nie, ważna jest także spożywana porcja produktu. Zjesz mniej kalorii, jeśli sięgniesz po mały kawałek klasycznego sernika, niż jeśli zjesz 4 duże kawałki fit ciasta. Pamiętaj o umiarze.
Dietetyczna FIT pascha wielkanocna
Tradycyjna pascha wielkanocna jest dość tłusta i kaloryczna. Proponujemy przygotowanie fit wersji paschy na Wielkanoc, która jest znacznie lżejsza.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku z dobrym składem,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 150 g ksylitolu lub miodu,
- 50 g wiórków kokosowych,
- garść rodzynek,
- garść suszonej żurawiny,
- skórka z pomarańczy,
- sok z połowy cytryny,
- 200 g dowolnych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż jogurt grecki i twaróg. Dodaj ksylitol lub miód i wymieszaj.
- Posiekaj bakalie na mniejsze kawałki.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z cytryny.
- Dodaj bakalie, sok z cytryny i skórkę do masy z serem.
- Wymieszaj dokładnie masę serową.
- Na sitko o drobnych oczkach wyłóż gazę lub lnianą ściereczkę.
- Wyłóż masę serową do sitka. Dokładnie ugnieć ją i wyrównaj.
- Dognieć masę serową dużym talerzem i postaraj się obciążyć go ciężkim przedmiotem, np. dużym słoikiem z wodą.
- Przełóż paschę do lodówki na ok. dobę. Po tym czasie paschę przełóż na duży talerz, odwiń z gazy i udekoruj.
fot. Dietetyczna pascha wielkanocna/ Adobe Stock, sashka1313
Dietetyczne włoskie FIT wielkanocne ciasto migdałowe - Colomba
Colomba to tradycyjne ciasto wielkanocne jadane i przygotowywane przez Włochów. Colomba ma zawsze charakterystyczny kształt, który ma przypominać lecącego gołębia. To włoskie wielkanocne ciasto można uznać za dietetyczne: jest lekkie, drożdżowe i przygotowuje się je z dodatkiem migdałów. Nawet jeśli jesteś na diecie w Wielkanoc, możesz pozwolić sobie na kawałek takiego ciasta.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki razowej,
- 100 g masła,
- 180 ml mleka,
- 3 jajka,
- 80 g ksylitolu,
- 40 g białego cukru,
- olejek waniliowy,
- skórka starta z cytryny,
- garść migdałów,
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj drożdże z kilkoma łyżkami wody i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Przesiej mąkę, dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajka, cukier, ksylitol, olejek waniliowy i mleko. Ugniataj ciasto.
- Dodaj rozpuszczone, ostudzone masło.
- Wyrób ciasto drożdżowe.
- Do ciasta dodaj skórkę cytryny i wyrób do połączenia składników.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce nawet na kilka godzin.
- Po tym czasie zagnieć ciasto i przełóż je do specjalnej formy (lub zwykłej okrągłej tortownicy).
- Do ciasta włóż migdały na głębokość ok. 2 cm.
- Posyp ciasto płatkami migdałowymi.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, „do suchego patyczka".
fot. Dietetyczne włoskie wielkanocne ciasto migdałowe/ Adobe Stock, shustrilka
Dietetyczne FIT razowe ciasto z bakaliami na Wielkanoc
Składniki:
- 3 szklanki mąki razowej,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 2 łyżki drożdży w proszku,
- 180 ml mleka,
- 150 ml ciepłej wody,
- 100 g melasy lub miodu,
- 100 rozpuszczonego masła,
- 130 g rodzynek,
- garść orzechów włoskich,
- jajko,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami, melasą, siekanymi orzechami i przyprawami. Dodaj płynne składniki i wymieszaj dokładnie. Możesz wyregulować konsystencję, dodając wody.
- Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Dodaj odsączone z wody rodzynki.
- Przygotuj głęboką blachę. Podziel ciasto na ok. 12 części i uformuj z niego mniejsze kulki - porcje.
- Połóż je na blaszce w niedalekiej odległości.
- Możesz posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
fot. Dietetyczne ciasto z bakaliami/ Adobe Stock, shustrilka
Dietetyczne FIT wielkanocne ciasto z płatków owsianych
To bardzo zdrowe i dietetyczne ciasto sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. Na co dzień może stanowić wręcz śniadanie. Przypomina ono pieczoną owsiankę i jest bardzo sycące.
Składniki:
- 220 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 220 g płatków owsianych górskich,
- 200 g jogurtu greckiego,
- jabłko,
- jajko,
- 60 g miodu lub ksylitolu,
- 50 g płatków migdałowych,
- 50 g oleju kokosowego,
- banan,
- garść żurawiny,
- świeży granat.
Sposób przygotowania:
- Jabłko zetrzyj, banana pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj płatki z jogurtem greckim, jajkiem, miodem i owocami.
- Do masy dodaj rozpuszczony olej kokosowy.
- Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do masy owsianej dodaj żurawinę i połowę płatków migdałowych.
- Przełóż masę do blaszki. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do ciasta możesz dodać też dowolne orzechy.
fot. Dietetyczne ciasto wielkanocne z płatków owsianych/ Adobe Stock, borzywoj
FIT wiosenne ciasto na Wielkanoc - zielony mech
Popularne ciasto zielony mech, do którego dodaje się szpinaku, idealnie pasuje na Wielkanoc. To przekładany biszkopt z dodatkiem szpinaku, który nadaje mu zielony kolor. Choć biszkopt do ciasta jest klasyczny i nie dietetyczny, zmodyfikowałyśmy krem i uzyskałyśmy idealne fit ciasto na Wielkanoc.
Składniki:
- ok. 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 170 g oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- 100 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 200 g sera ricotta,
- 100 g jogurtu greckiego,
- łyżka żelatyny fix,
- maliny i inne świeże owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Szpinak odmroź na sitku, by odcisnąć go z nadmiaru wody.
- Szpinak dokładnie zblenduj na gładki mus.
- Ubij jajka, dodaj cukier puder i ksylitol. Dodaj olej rzepakowy i dokładnie ubijaj.
- Porcjami dodawaj mus ze szpinaku i miksuj do połączenia.
- Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i odczekaj do napęcznienia. Dokładnie zmiksuj ricottę z jogurtem greckim. Dodaj żelatynę i miksuj do zniknięcia grudek. Możesz dosłodzić krem ksylitolem.
- Po ostudzeniu zielonego biszkoptu przekrój go na pół (nie martw się, jeśli wierzchnia warstwa ulegnie uszkodzeniu).
- Posmaruj dół biszkoptu kremem.
- Wyłóż na kremie pokruszony biszkopt i udekoruj ciasto malinami i innymi owocami.
fot. Dietetyczne ciasto wielkanocne zielony mech/Adobe Stock, Vojtech
Dietetyczne ciasto wielkanocne kokosowo-czekoladowe
Fit ciasto kokosowo-czekoladowe idealnie będzie prezentować się na wielkanocnym stople
Składniki:
- 5 jajek,
- 120 g mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 50 g cukru,
- 100 g ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g chudego twarogu,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 50 ml mleka,
- 50 g erytrolu,
- łyżka żelatyny,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj proszek do pieczenia i kakao.
- Ubij białka. Dodawaj partiami cukier i ksylitol. Gdy cukier się rozpuści, dodaj żółtka.
- Do masy jajecznej porcjami dodawaj suche składniki.
- Przelej masę na blaszkę i piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
- Żelatynę namocz we wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Zblenduj dokładnie wiórki kokosowe z twarogiem, jogurtem, żelatyną, erytrolem i mlekiem.
- Gdy biszkopt ostygnie, przełóż masę kokosową na biszkopt. Polej ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Dietetyczne ciasto czekoladowo-kokosowe/ Adobe Stock, Anna Grabowska-Krupa
Czytaj także:
Dietetyczne pączki na 3 sposoby. Najlepsze przepisy i porady jak robić fit pączki
Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
Fit pączki twarogowe na tłusty czwartek i nie tylko. Poznaj przepis na dietetyczne pączki serowe