Wielkanocne ciasta dla cukrzyków też istnieją i mogą być tak skomponowane, by nie szkodziły zdrowiu i nie podnosiły nadmiernie cukru. Przetestuj konkretne przepisy na ciasta dla cukrzyków idealne na Wielkanoc.
Spis treści:
- Jak robić wielkanocne ciasta odpowiednie dla cukrzyków?
- Wielkanocny sernik dla cukrzyka - przepis
- Wielkanocna babka dla cukrzyka - przepis
- Mazurek wielkanocny dla cukrzyka - przepis
Jak robić wielkanocne ciasta odpowiednie dla cukrzyków?
Niezależnie czy robisz pączki dla cukrzyka, ciasto dla cukrzyka do weekendowej kawy, czy właśnie wielkanocne ciasta dla cukrzyka, musisz przestrzegać kilku zasad.
- Staraj się wykorzystywać mąkę dla cukrzyków: mąkę migdałową, z ciecierzycy, amarantusową.
- Korzystaj z zamienników cukru: ksylitolu, erytrolu i stewi.
- Dodawaj do ciasta zdrowe tłuszcze spowalniające wchłanianie cukrów: orzechy, oliwę, olej rzepakowy.
- Uważaj na dekoracje wielkanocnych ciast. Zamiast czekoladowych jajek lub lukru, skorzystaj z kruszonych orzechów i owoców.
- Unikaj z dodawania owoców suszonych do mazurków i ich dekoracji. Choć zdrowe, są też bardzo bogate w proste cukry.
- Dodawaj do ciast źródła białka: twaróg, jogurt, orzechy, rośliny strączkowe.
Pamiętaj przy tym, że nawet ciasto specjalnie przeznaczone dla cukrzyka nie należy do produktów, które można jeść w cukrzycy bez ograniczeń. Jedna porcja na raz musi wystarczyć. Nawet fit ciasta wielkanocne zawierają węglowodany i nie powinno się przesadzać z ich jedzeniem. Pamiętaj też o innych zasadach diety cukrzyka w Wielkanoc.
Wielkanocny sernik dla cukrzyka - przepis
Ten wielkanocny sernik idealnie nadaje się dla cukrzyków (ale też osób na diecie keto i diecie low carb), bo zawiera bardzo mało węglowodanów. Spód został wykonany z mąki migdałowej, a masa osłbodzona jest ksylitolem. Zadbaj o subtelną wielkanocną dekorację sernika, a zachwyci się nim każdy cukrzyk i nie tylko.
Składniki:
- 270 g mąki migdałowej,
- 80 g stopionego masła,
- 2 łyżki erytrolu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku z dobrym składem,
- szklanka ksylitolu lub erytrolu,
- 3 jajka,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W misce wymieszaj mąkę migdałową, rozpuszczone masło, erytrol i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dokładnie połącz składniki.
- Wyłóż okrągłą tortownicę papierem do pieczenia. Wylep spód ciasta z migdałowej masy.
- Włóż spód do piekarnika na 10 minut i odstaw do ostudzenia.
- Ubij w misce twaróg z ksylitole, dodawaj pojedynczo jajka.
- Do masy serowej dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Możesz dodać też inne składniki, by zmienić smak sernika: kakao, owoce, skórkę pomarańczową.
- Wylej masę serową na wcześniej upieczony spód.
- Piecz przez 45-50 minut. Po tym czasie wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw na kilka godzin na blat do ostudzenia. Przełóż sernik do lodówki.
fot. Wielkanocny sernik dla cukrzyka/ Adobe Stock, san_ta
Wielkanocna babka dla cukrzyka - przepis
Wielu Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki piaskowej lub cytrynowej. Choć może wydawać się, że to przepis niemożliwy do zmodyfikowania, można zrobić dietetyczną babkę wielkanocną, a nawet babkę odpowiednią dla diabetyków. Sekretne składniki obniżający indeks glikemiczny tego klasycznego wielkanocnego ciasta stanowią: mak, mąka migdałowa i erytrol.
Składniki:
- 170 g masła,
- szklanka erytrolu,
- 4 jajka,
- 180 g śmietany 18%,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 300 g mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki maku,
- szczypta soli,
- pół szklanki erytrolu w pudrze,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem blaszkę do babki.
- Za pomocą miksera ubij masło z erytrolem.
- Dodawaj kolejno: jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę cytryny.
- W odrębnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, mak, proszek do pieczenia, sól.
- Dodaj powoli suche składniki do mokrych.
- Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 40 minut, po tym czasie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut (do suchego patyczka).
- Odstaw ciasto do ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Żeby zrobić polewę, wymieszaj erytrol w pudrze z sokiem z cytryny. Możesz dodać do polewy ekstrakt waniliowy.
- Polej ostudzone ciasto polewą cytrynową.
fot. Wielkanocna babka dla cukrzyka/ Adobe Stock, fahrwasser
Wielkanocny mazurek dla cukrzyka - przepis
Przygotowanie mazurka dla cukrzyka to wyzwanie. Mazurki wielkanocne są bardzo słodkie, strojne i kaloryczne. Dietetyczny mazurek można odchudzić, wybierając mniej kaloryczne składniki, ale mazurek dla cukrzyka nie może mieć też za dużo węglowodanów. Nie powinno się go nadziewać masą kajmakową, klasycznymi marmoladami i budyniami. Choć nie było to proste, podjęłyśmy wyzwanie przygotowania mazurka odpowiedniego dla diabetyka. Udało się to dzięki zamianie ciasta kruchego wafle z ciastem owsianym i odpowiednim dobraniu nadzienia mazurka.
Składniki:
- 2 arkusze wafli (do wypełnienia blachy na mazurek),
- 200 g płatków owsianych,
- 150 g ksylitolu,
- 50 g mąki z ciecierzycy,
- 5 białek jaj,
- sok z cytryny,
- skórka otarta z pomarańczy,
- dżem bez cukru,
- płatki migdałowe,
- garść orzechów włoskich,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane podpraż na suchej patelni.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ksylitol w pudrze.
- Do białek dodaj mąkę z ciecierzycy, płatki, sok z cytryny, skórkę pomarańczy i wymieszaj.
- Do masy dodaj siekane orzechy włoskie.
- Na blaszce, na której powstanie mazurek umieść wafle. Musisz przyciąć je tak, by pokrywały całe dno.
- Wyłóż na waflach masę owsianą. Możesz uformować ozdobną kratkę i utworzyć wgłębienia, które będą wypełnione dżemem.
- Piecz spód mazurka przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy spód ostygnie, udekoruj mazurek dżemem bez cukru, płatkami migdałowymi i rozpuszczoną czekoladą.
fot. Wielkanocny mazurek dla cukrzyka z dżemem bez cukru/ Adobe Stock, Anna
Czytaj także:
Obalamy mity: 10 mitów o cukrzycy, które mogą zaszkodzić
Powikłania cukrzycy - 9 groźnych konsekwencji choroby
Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi dietą? Sprawdzone wskazówki