Fit mazurki wielkanocne są zdrowsze, mają mniej cukru i mniej kalorii. Tradycyjny mazurek zdecydowanie nie jest dietetyczny. Tłuste kruche ciasto, kajmak, a do tego czekolada i cukrowe jajka? To prawdziwa bomba kaloryczna. Jeśli podczas Świąt wielkanocnych chcesz oszczędzić trochę kalorii, by zjeść inne pyszności, zrób dietetyczny mazurek w wersji fit. Skorzystaj z tych sprawdzonych przepisów na odchudzone wielkanocne mazurki.
Spis treści:
- Jak zrobić dietetyczny fit mazurek?
- Dietetyczny mazurek z fit kajmakiem
- Dietetyczny mazurek orkiszowy
- Dietetyczny mazurek z czekoladą
Jak zrobić dietetyczny fit mazurek?
Fit mazurek? To proste. Jeśli dbasz o linię, z pewnością przydadzą ci się przepisy na dietetyczne babki na Wielkanoc i odchudzone mazurki. Możesz spróbować zmodyfikować tradycyjny przepis na mazurek, by obniżyć jego kaloryczność. Zastosuj w tym celu kilka trików na obniżenie kaloryczności w mazurkach w wersji fit:
- Dodaj mniej tłuszczu do kruchego ciasta do fit mazurka.
- Niech warstwa ciasta do mazurka fit będzie cieńsza.
- Wykorzystaj mąkę razową lub pomieszaj mąkę razową z klasyczną pszenną, by zrobić ciasto do mazurka w zdrowszej wersji.
- Zamiast cukru wykorzystaj do ciasta i polew fit mazurka ksylitol i erytrol: niskokaloryczne słodziki.
- Unikaj klasycznych polew kajmakowych. Postaw na mniej kaloryczne wypełnianie jabłkowe lub owocowe - to najważniejszy krok w komponowaniu dietetycznych mazurków.
- Nadzienie mazurka fit zrób z wykorzystaniem dżemu bez cukru.
- Mazurka w dietetycznej wersji udekoruj zdrowymi orzechami i owocami zamiast cukrowych jajeczek i kajmaku.
- Napisy na mazurku wykonaj z dobrej jakości gorzkiej czekolady.
- Pamiętaj, że mielone orzechy, migdały i masło orzechowe są zdrowe, ale mocno kaloryczne. Stosuj je z umiarem, jeśli zależy ci na niskokalorycznym mazurku.
- Stosuj inne triki na zdrowsze gotowanie polskich potraw.
Dietetyczny mazurek z fit kajmakiem
Mazurek z kajmakiem jest najbardziej znaną, ale też najbardziej kaloryczną formą mazurka. Jeśli jesteś fanką mazurka karmelowego z kajmakiem, ale nie chcesz zjadać tyle cukru i kalorii, mamy dla ciebie świetną alternatywę. Przygotuj fit mazurek na spodzie jaglanym z kremem kajmakowym z daktyli. Możesz zrobić go też w wersji solonego karmelu.
Składniki na spód dietetycznego mazurka:
- 200 g mąki jaglanej,
- 100 g masła lub oleju kokosowego,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki ksylitolu.
Składniki na fit kajmak:
- 200 g suszonych daktyli,
- 150 ml mleka,
- 100 g masła orzechowego,
- opcjonalnie: szczypta soli.
Składniki do dekoracji dietetycznego mazurka z kajmakiem:
- garść blanszowanych migdałów,
- orzechy włoskie,
- dowolne owoce,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia i ksylitol.
- Wymieszaj suche składniki. Dodaj zimne masło i jajo.
- Wyrób kruche ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut.
- Okrągłą formę wyklej powstałym ciastem. Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryj ciasto i piecz jeszcze 10 minut, do zarumienienia.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut lub na całą noc.
- Odlej wodę z daktyli (możesz ją zachować).
- Przełóż daktyle do blendera kielichowego. Dodaj mleko i zblenduj.
- Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli (więcej, jeśli chcesz zrobić mazurek o smaku solonego karmelu).
- Wyreguluj konsystencję karmelu, dodając wodę z moczenia daktyli.
- Wylej karmel na ostudzonym spodzie.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj mazurek orzechami włoskimi, migdałami, owocami i gorzką czekoladą.
fot. Dietetyczny fit mazurek karmelowy ozdobiony orzechami włoskimi/ Adobe Stock, Natalia Mylova
Dietetyczny fit mazurek orkiszowy z kremem śliwkowym
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc, choć zakładają obniżone ilości cukru lub zastępuje je ksylitol lub stewia, wcale nie oznaczają, że wypieki będą mniej smaczne. Wypróbuj przepis na dietetyczny mazurek ze śliwkowym kremem z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ksylitolu,
- pół łyżeczki proszki do pieczenia,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 130 g kaszy jaglanej,
- kilka daktyli,
- kilka suszonych śliwek,
- płatki migdałów, rodzynki lub inne owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wbij jajko, dodaj olej, jogurt i ksylitol i zagnieć ciasto.
- Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
- Daktyle i śliwki pokrój.
- Kaszę jaglaną ugotuj na mleku, dodaj daktyle i śliwki oraz kakao i masło orzechowe. Zmiksuj na gładko.
- Formę na tartę wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Przełóż je do formy, zawiń brzegi. Ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Dietetycznego mazurka wystudź, nałóż masę i udekoruj.
fot. Dietetyczny mazurek orkiszowy ze śliwkami/ Adobe Stock, Dar1930
Dietetyczny mazurek z czekoladą
Twoja ulubiona wersja mazurka to mazurek wielkanocny z czekoladą? On też może powstać w wersji fit. Wypróbuj przepis na mazurek z kremem czekoladowym na bazie awokado, kakao i kaszy jaglanej. Jest smaczny, pożywny i o wiele zdrowszy, niż tradycyjne mazurki z czekoladą.
Składniki:
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g mąki żytniej,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 25 g masła,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- szczypta soli,
- 1 awokado,
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 4 łyżki powideł śliwkowych,
- garść daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Obie mąki wsyp na stolnicę. Dodaj żółtko, jogurt, ksylitol, masło i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i przełóż do formy, zawijając brzegi. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- Miąższ awokado, kaszę, powidła, daktyle, wiórki kokosowe i kakao zmiksuj na gładki krem. Wyłóż na ciasto.
- Ponownie włóż do piekarnika i piecz dietetyczny mazurek jeszcze przez 15 minut.
fot. Dietetyczny mazurek z czekoladą/ Adobe Stock, dusiowa
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 10.03.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.
Czytaj także:
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Barszcz biały a żurek - czym się różnią?
Sos chrzanowy wielkanocny - sos do jajek i mięs