Śliwki w occie są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Umycie owoców, usunięcie pestek, zrobienie zalewy i ułożenie wszystkiego w słoikach nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Pamiętaj, że słoiki ze śliwkami w occie należy poddać pasteryzacji - wystarczy 20 minut od momentu zagotowania wody.
W naszym przepisie do śliwek w occie dodałyśmy goździki i cynamon, ale możesz je zastąpić np. zielem angielskim i liściem laurowym.
Spis treści:
Przepis na śliwki w occie
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 500 ml wody,
- 250 g cukru,
- 100 ml octu,
- kilka goździków,
- kawałek kory cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Owoce ułóż ciasno w słoikach.
- Przygotuj syrop: do garnka wlej wodę, dodaj wszystkie przyprawy i cały cukier. Zagotuj i dodaj ocet - zalewę gotuj jeszcze 10 minut.
- Śliwki zalej gorącym syropem (od górnej krawędzi słoika powinno pozostać ok. 2 cm wolnej przestrzeni, by w czasie pasteryzowania syrop nie kipiał).
- Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj śliwki w occie przez około 20 minut.
Jakie śliwki wybierać do przetworów?
Najlepiej sprawdzą się węgierki, ale pamiętaj by nie marynować od razu tych z pierwszych zbiorów. Im śliwki późniejsze, tym mają więcej smaku i są słodsze. Kupowanie śliwek pod koniec sezonu ma jeszcze jeden plus - wtedy owoce są najtańsze.
fot. Adobe Stock
Do czego podawać śliwki w occie?
Śliwki w occie świetnie sprawdzą się do wszystkich pieczonych mięs i pasztetów - swoją kwasowością podkreślają ich smak. Możesz je również podać do deski rozmaitych serów - dobrze komponują się zarówno z tymi pleśniowymi jak i twardymi, dojrzewającymi.
Więcej przepisów na domowe przetwory: