Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- ok. 6 kg śliwek,
- 2,5 kg cukru,
- 4 litry wody,
- 2 łyżki kwasku cytrynowego,
- drożdże winne.
Przygotowanie:
Wino ze śliwek jest orzeźwiające i ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Odpowiednio przygotowane będzie pasować idealnie zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych i słonych przekąsek. Wina owocowe domowej roboty to prawdziwa gratka dla każdego fana słodkich, wyskokowych smaków.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj, wypestkuj i przekrój na połówki.
- Przygotuj rozczyn na wino: garść śliwek zalej 2 szklankami wody, a następnie rozpuść ok. 180 g cukru i drożdże winiarskie.
- Całość dobrze wymieszaj i odstaw na blacie kuchennym na 24 godziny. Na ten moment to tyle, teraz poczekaj do kolejnego dnia.
- Następnie przygotuj gąsior i wrzuć do niego pozostałe śliwki.
- Dodaj wodę oraz kwasek cytrynowy. Następnie odłóż kilogram cukru, a resztę dodaj do gąsiora. Całość zalej przygotowanym rozczynem.
- Wymieszaj i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, suche miejsce.
- Po tym czasie gotowe wino ze śliwek zlej, a do płynu dodaj resztę cukru.
- Odstaw na kilka miesięcy, a po tym czasie zabutelkuj i przechowuj wino ze śliwek w suchym, ciemnym miejscu.
Czytaj także:
Orzeźwiające wino z gruszek
Wino z czereśni
Ile wynosi jednostka alkoholu