Przetwory ze śliwek to przede wszystkim znane na całym świecie powidła, które stanowią doskonały dodatek zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Mogą być przygotowywane zupełnie sauté albo z korzennymi przyprawami - w naszym przepisie występują w towarzystwie cynamonu.
Do tych tradycyjnych nie dodaje się cukru i smaży się je przez 3 dni po około 2 godziny. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na tak długie ich przygotowywanie oraz jeżeli wolisz słodsze powidła, możesz złamać tę zasadę i dodać około 200 g cukru na 3 kilogramy owoców i nieco skrócić czas gotowania.
Większość przetworów ze śliwek przygotowuje się ze śliwek węgierek. Możesz z nich zrobić również pyszny kompot i dżem, który posłuży jako dodatek do ciast.
Spis treści:
Przepis na powidła śliwkowe
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przetnij na pół i wyjmij pestkę.
- Owoce włóż do garnka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagotuj.
- Gotuj na średnim ogniu często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
- Po 2 godzinach zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Kolejnego dnia czynność powtórz - znów gotuj przez 2 godziny i odstaw na całą noc.
- Ostatniego dnia zagotuj powidła na małym ogniu przez godzinę.
- Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem do wystudzenia.
fot. Adobe Stock
Przepis na kompot śliwkowy
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 300 g cukru,
- 16 goździków,
- kora cynamonu,
- 2,5 l przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ogonki.
- Do litrowych, wyparzonych słoików, dodaj po tyle samo owoców.
- Do każdego słoika wsyp po 2 łyżki cukru, wrzuć kilka goździków i kawałek cynamonu.
- Całość zalej przegotowaną wodą tak, by zostały mniej więcej 2 cm wolnego miejsca od nakrętki i szczelnie zakręć słoiki.
- Przetwory ze śliwek pasteryzuj przez około 20 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na śliwki do ciasta
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 300 g cukru żelującego,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
- Owoce przełóż do dużego rondla, dodaj cukier żelujący, wymieszaj i i gotuj na małym ogniu przez 10 minut (od zagotowania).
- Dodaj cukier i gotuj kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
- Gorące śliwki do ciasta przełóż do wyparzonych słoiczków i mocno zamknij.
- Pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe przetwory: