Przetwory ze śliwek fot. Adobe Stock

Przetwory ze śliwek - przepisy na kompot, powidła, do ciasta

Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Małgorzata Machnicka / 31.07.2020 11:34
Przetwory ze śliwek fot. Adobe Stock

Przetwory ze śliwek to przede wszystkim znane na całym świecie powidła, które stanowią doskonały dodatek zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Mogą być przygotowywane zupełnie sauté albo z korzennymi przyprawami - w naszym przepisie występują w towarzystwie cynamonu.

Do tych tradycyjnych nie dodaje się cukru i smaży się je przez 3 dni po około 2 godziny. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na tak długie ich przygotowywanie oraz jeżeli wolisz słodsze powidła, możesz złamać tę zasadę i dodać około 200 g cukru na 3 kilogramy owoców i nieco skrócić czas gotowania.

Większość przetworów ze śliwek przygotowuje się ze śliwek węgierek. Możesz z nich zrobić również pyszny kompot i dżem, który posłuży jako dodatek do ciast.

Spis treści:

  1. Przepis na powidła śliwkowe
  2. Przepis na kompot śliwkowy na zimę
  3. Przepis na śliwki do ciasta

Przepis na powidła śliwkowe

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przetnij na pół i wyjmij pestkę.
  2. Owoce włóż do garnka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagotuj.
  3. Gotuj na średnim ogniu często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
  4. Po 2 godzinach zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  5. Kolejnego dnia czynność powtórz - znów gotuj przez 2 godziny i odstaw na całą noc.
  6. Ostatniego dnia zagotuj powidła na małym ogniu przez godzinę.
  7. Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem do wystudzenia. 

przepis na powidła śliwkowe
fot. Adobe Stock

Przepis na kompot śliwkowy

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 300 g cukru,
  • 16 goździków,
  • kora cynamonu,
  • 2,5 l przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ogonki.
  2. Do litrowych, wyparzonych słoików, dodaj po tyle samo owoców.
  3. Do każdego słoika wsyp po 2 łyżki cukru, wrzuć kilka goździków i kawałek cynamonu.  
  4. Całość zalej przegotowaną wodą tak, by zostały mniej więcej 2 cm wolnego miejsca od nakrętki i szczelnie zakręć słoiki.
  5. Kompot ze śliwek pasteryzuj przez około 20 minut. 

przepis na kompot ze śliwek
fot. Adobe Stock

Przepis na śliwki do ciasta

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 300 g cukru żelującego,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
  2. Owoce przełóż do dużego rondla, dodaj cukier żelujący, wymieszaj i i gotuj na małym ogniu przez 10 minut (od zagotowania).
  3. Dodaj cukier i gotuj kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby śliwki się nie przypaliły.
  4. Gorące śliwki do ciasta przełóż do wyparzonych słoiczków i mocno zamknij.
  5. Pasteryzuj przez około 15 minut.

przepis na śliwki do ciasta
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)