Na Wigilię możesz podać nie tylko smażonego karpia. Na uroczystej kolacji odnajdą się również inne gatunki ryb - zarówno te słodkowodne i słonowodne, które możesz serwować jako danie główne lub przekąskę, na ciepło albo na zimno.
Spis treści:
Jakie ryby podać na Wigilię?
Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzą się wszystkie ryby o białym mięsie - sola, tilapia czy halibut. Można je piec i smażyć. Świetnie pasują również podane z warzywami na ciepło, np. jako ryba po grecku.
Na wigilijnej kolacji możesz zaserwować również łososia - pieczonego lub smażonego albo jako dodatek do zupy rybnej. Na święta warto podać również ryby wędzone - makrelę, pstrąga i szczupaka. Wystarczy ułożyć je na półmisku razem ze świeżym pieczywem i masłem.
Tradycyjnym daniem wigilijnym jest również ryba w galarecie. Do jej przygotowania wykorzystaj pyszne mięso mintaja lub dorsza. Nie powinno zabraknąć także śledzi - tych w oleju albo śmietanie.
Jak przygotować rybę na Wigilię?
Ryby na Wigilię możesz smażyć, piec, parzyć, podawać w galarecie, oleju albo w warzywnym wywarze z marchewką, selerem i pietruszką. Większość przepisów jest łatwa i nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
Parzona ryba
Ryby parzyć można właściwie w dowolnych kawałkach – najlepiej sprawdzą się jednak dzwonki i porcje filetów.
Kluczową sprawą jest wywar – musi być bardzo aromatyczny. Do garnka z dwoma litrami wody dodaj 2 marchewki, cebulę, dużego, pokrojonego w kawałki selera, garść suszonego lubczyku, łyżeczkę pokrojonego imbiru (nie trzeba go obierać), 2 korzenie pietruszki, sól do smaku i łyżkę masła.
Gotuj przez 90 minut. Gdy wywar będzie gotowy i pachnący, zmniejsz ogień (wywar nie powinien nawet mrugać, ale musi być bardzo gorący), a następnie włóż do niego sandacza – uwaga, nie wszystkie kawałki naraz, bo obniżą temperaturę wywaru. Filet będzie gotowy po ok. 8 minutach.
Sandacza można też parzyć w całości – wówczas trzeba na tę czynność poświęcić ok. 20 minut. W ten sam sposób można przyrządzić też szczupaka.
Pieczona ryba
Jeśli zdecydowałaś się na pieczoną rybę – zrób szczupaka lub pstrąga. Do środka wypatroszonej i umytej ryby włóż łyżkę masła, po czubatej łyżce pietruszki zielonej i siekanego czosnku (w przypadku szczupaka można zwiększyć te ilości).
Skórę posmaruj masłem, ułóż ryby w folii do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180-190 stopni Celsjusza piekarnika. Ryba jest gotowa, gdy mięso odchodzi od ości. Piecze się około 30 minut (jeśli w całości).
Smażona ryba
Jeśli na Wigilii chcesz podać rybę smażoną - zrób sól cytrynowo-rozmarynową (zetrzyj skórkę z 1 cytryny, do tego dodaj listki z kilku gałązek rozmarynu oraz łyżkę soli. Utrzyj w moździerzu, aż wszystkie składniki się połączą).
Zrób panierkę z bułki tartej i soli rozmarynowej lub z mielonego lnu i soli lub też z kruszonych krakersów. Kawałki ryby zanurzaj w rozbełtanym jaju, a następnie w panierce i smaż na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni.
fot. Adobe Stock
Przepisy na rybę na Wigilię
W naszym zbiorze przepisów znajdziesz zarówno dania smażone, pieczone, gotowane i podawane na zimno. Mięso ryb świetnie nadaje się również do przygotowania past do pieczywa, kotletów (w panierce lub bez) oraz rybnych pasztetów.
Łosoś na święta
Kotlety z karpia Magdy Gessler
Ryba faszerowana
Najlepsze przepisy na karpia
Karp w galarecie
Ryba po japońsku
Mintaj w panierce
Pstrąg na Wigilię
Sandacz z piekarnika
Dorsz pieczony
Najlepsze przepisy na halibuta
Śledzie w oleju
Śledzie po kaszubsku
Więcej przepisów na potrawy wigilijne:

Zabielana wigilijna zupa grzybowa - najlepszy tradycyjny przepis jak u mamy

Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta

Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół

Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie

Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie

Jak zrobić barszcz - przepis na wigilijny stół
