Jaka ryba na Wigilię fot. Adobe Stock

Jaka ryba na Wigilię? Najlepsze porady i przepisy

Jaką rybę podać na Wigilię? Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzi się sandacz, dorsz, łosoś, szczupak i pstrąg.
Małgorzata Machnicka / 25.11.2020 09:12
Jaka ryba na Wigilię fot. Adobe Stock

Na Wigilię możesz podać nie tylko smażonego karpia. Na uroczystej kolacji odnajdą się również inne gatunki ryb - zarówno te słodkowodne i słonowodne, które możesz serwować jako danie główne lub przekąskę, na ciepło albo na zimno. 

Spis treści:

  1. Jakie ryby podać na Wigilię?
  2. Jak je przygotować?
  3. Przepisy na rybę na Wigilię

Jakie ryby podać na Wigilię?

Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzą się wszystkie ryby o białym mięsie - sola, tilapia czy halibut. Można je piec i smażyć. Świetnie pasują również podane z warzywami na ciepło, np. jako ryba po grecku.

Na wigilijnej kolacji możesz zaserwować również łososia - pieczonego lub smażonego albo jako dodatek do zupy rybnejNa święta warto podać również ryby wędzone - makrelę, pstrąga i szczupaka. Wystarczy ułożyć je na półmisku razem ze świeżym pieczywem i masłem. 

Tradycyjnym daniem wigilijnym jest również ryba w galarecie. Do jej przygotowania wykorzystaj pyszne mięso mintaja lub dorsza. Nie powinno zabraknąć także śledzi - tych w oleju albo śmietanie.

Jak przygotować rybę na Wigilię?

Ryby na Wigilię możesz smażyć, piec, parzyć, podawać w galarecie, oleju albo w warzywnym wywarze z marchewką, selerem i pietruszką. Większość przepisów jest łatwa i nie wymaga wcześniejszego przygotowania.

Parzona ryba

Ryby parzyć można właściwie w dowolnych kawałkach – najlepiej sprawdzą się jednak dzwonki i porcje filetów.

Kluczową sprawą jest wywar – musi być bardzo aromatyczny. Do garnka z dwoma litrami wody dodaj 2 marchewki, cebulę, dużego, pokrojonego w kawałki selera, garść suszonego lubczyku, łyżeczkę pokrojonego imbiru (nie trzeba go obierać), 2 korzenie pietruszki, sól do smaku i łyżkę masła.

Gotuj przez 90 minut. Gdy wywar będzie gotowy i pachnący, zmniejsz ogień (wywar nie powinien nawet mrugać, ale musi być bardzo gorący), a następnie włóż do niego sandacza – uwaga, nie wszystkie kawałki naraz, bo obniżą temperaturę wywaru. Filet będzie gotowy po ok. 8 minutach.

Sandacza można też parzyć w całości – wówczas trzeba na tę czynność poświęcić ok. 20 minut. W ten sam sposób można przyrządzić też szczupaka.

Pieczona ryba

Jeśli zdecydowałaś się na pieczoną rybę – zrób szczupaka lub pstrąga. Do środka wypatroszonej i umytej ryby włóż łyżkę masła, po czubatej łyżce pietruszki zielonej i siekanego czosnku (w przypadku szczupaka można zwiększyć te ilości).

Skórę posmaruj masłem, ułóż ryby w folii do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180-190 stopni Celsjusza piekarnika. Ryba jest gotowa, gdy mięso odchodzi od ości. Piecze się około 30 minut (jeśli w całości).

Smażona ryba

Jeśli na Wigilii chcesz podać rybę smażoną - zrób sól cytrynowo-rozmarynową (zetrzyj skórkę z 1 cytryny, do tego dodaj listki z kilku gałązek rozmarynu oraz łyżkę soli. Utrzyj w moździerzu, aż wszystkie składniki się połączą).

Zrób panierkę z bułki tartej i soli rozmarynowej lub z mielonego lnu i soli lub też z kruszonych krakersów. Kawałki ryby zanurzaj w rozbełtanym jaju, a następnie w panierce i smaż na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. 

jakie ryby na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepisy na rybę na Wigilię

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz zarówno dania smażone, pieczone, gotowane i podawane na zimno. Mięso ryb świetnie nadaje się również do przygotowania past do pieczywa, kotletów (w panierce lub bez) oraz rybnych pasztetów. 

Łosoś na święta
Kotlety z karpia Magdy Gessler
Ryba faszerowana
Najlepsze przepisy na karpia
Karp w galarecie
Ryba po japońsku
Mintaj w panierce
Pstrąg na Wigilię
Sandacz z piekarnika
Dorsz pieczony
Najlepsze przepisy na halibuta
Śledzie w oleju
Śledzie po kaszubsku

Więcej przepisów na potrawy wigilijne:

Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną.
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!