Jaka ryba na Wigilię fot. Adobe Stock

Jaka ryba na Wigilię? Najlepsze porady i przepisy

Jaką rybę podać na Wigilię? Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzi się sandacz, dorsz, łosoś, szczupak i pstrąg.
Małgorzata Machnicka / 25.11.2020 09:12
Jaka ryba na Wigilię fot. Adobe Stock

Na Wigilię możesz podać nie tylko smażonego karpia. Na uroczystej kolacji odnajdą się również inne gatunki ryb - zarówno te słodkowodne i słonowodne, które możesz serwować jako danie główne lub przekąskę, na ciepło albo na zimno. 

Spis treści:

  1. Jakie ryby podać na Wigilię?
  2. Jak je przygotować?
  3. Przepisy na rybę na Wigilię

Jakie ryby podać na Wigilię?

Poza tradycyjnym karpiem doskonale sprawdzą się wszystkie ryby o białym mięsie - sola, tilapia czy halibut. Można je piec i smażyć. Świetnie pasują również podane z warzywami na ciepło, np. jako ryba po grecku.

Na wigilijnej kolacji możesz zaserwować również łososia - pieczonego lub smażonego albo jako dodatek do zupy rybnejNa święta warto podać również ryby wędzone - makrelę, pstrąga i szczupaka. Wystarczy ułożyć je na półmisku razem ze świeżym pieczywem i masłem. 

Tradycyjnym daniem wigilijnym jest również ryba w galarecie. Do jej przygotowania wykorzystaj pyszne mięso mintaja lub dorsza. Nie powinno zabraknąć także śledzi - tych w oleju albo śmietanie.

Jak przygotować rybę na Wigilię?

Ryby na Wigilię możesz smażyć, piec, parzyć, podawać w galarecie, oleju albo w warzywnym wywarze z marchewką, selerem i pietruszką. Większość przepisów jest łatwa i nie wymaga wcześniejszego przygotowania.

Parzona ryba

Ryby parzyć można właściwie w dowolnych kawałkach – najlepiej sprawdzą się jednak dzwonki i porcje filetów.

Kluczową sprawą jest wywar – musi być bardzo aromatyczny. Do garnka z dwoma litrami wody dodaj 2 marchewki, cebulę, dużego, pokrojonego w kawałki selera, garść suszonego lubczyku, łyżeczkę pokrojonego imbiru (nie trzeba go obierać), 2 korzenie pietruszki, sól do smaku i łyżkę masła.

Gotuj przez 90 minut. Gdy wywar będzie gotowy i pachnący, zmniejsz ogień (wywar nie powinien nawet mrugać, ale musi być bardzo gorący), a następnie włóż do niego sandacza – uwaga, nie wszystkie kawałki naraz, bo obniżą temperaturę wywaru. Filet będzie gotowy po ok. 8 minutach.

Sandacza można też parzyć w całości – wówczas trzeba na tę czynność poświęcić ok. 20 minut. W ten sam sposób można przyrządzić też szczupaka.

Pieczona ryba

Jeśli zdecydowałaś się na pieczoną rybę – zrób szczupaka lub pstrąga. Do środka wypatroszonej i umytej ryby włóż łyżkę masła, po czubatej łyżce pietruszki zielonej i siekanego czosnku (w przypadku szczupaka można zwiększyć te ilości).

Skórę posmaruj masłem, ułóż ryby w folii do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180-190 stopni Celsjusza piekarnika. Ryba jest gotowa, gdy mięso odchodzi od ości. Piecze się około 30 minut (jeśli w całości).

Smażona ryba

Jeśli na Wigilii chcesz podać rybę smażoną - zrób sól cytrynowo-rozmarynową (zetrzyj skórkę z 1 cytryny, do tego dodaj listki z kilku gałązek rozmarynu oraz łyżkę soli. Utrzyj w moździerzu, aż wszystkie składniki się połączą).

Zrób panierkę z bułki tartej i soli rozmarynowej lub z mielonego lnu i soli lub też z kruszonych krakersów. Kawałki ryby zanurzaj w rozbełtanym jaju, a następnie w panierce i smaż na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. 

jakie ryby na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepisy na rybę na Wigilię

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz zarówno dania smażone, pieczone, gotowane i podawane na zimno. Mięso ryb świetnie nadaje się również do przygotowania past do pieczywa, kotletów (w panierce lub bez) oraz rybnych pasztetów. 

Łosoś na święta
Kotlety z karpia Magdy Gessler
Ryba faszerowana
Najlepsze przepisy na karpia
Karp w galarecie
Ryba po japońsku
Mintaj w panierce
Pstrąg na Wigilię
Sandacz z piekarnika
Dorsz pieczony
Najlepsze przepisy na halibuta
Śledzie w oleju
Śledzie po kaszubsku

Więcej przepisów na potrawy wigilijne:

Zabielana wigilijna zupa grzybowa - najlepszy tradycyjny przepis jak u mamy
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - najlepszy tradycyjny przepis jak u mamy
Zabielana wigilijna zupa grzybowa najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną grzybową, jak u mamy i babci.
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowania, nie rób ciasta drożdżowego z naszego przepisu, a wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!