Spis treści
Marynowane prawdziwki
Składniki:
- 1 kg prawdziwków,
- 1,5 szklanki wody,
- ½ szklanki wody,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i obierz za pomocą nożyka. Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą.
- Zagotuj przez 15 minut. W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet i przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
- Grzyby przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.
Marynowane prawdziwki z cebulą
Składniki:
- 1 kg prawdziwków,
- 2 średnie cebule,
- 1,5 szklanki wody,
- ½ szklanki wody,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i obierz. Upewnij się, ze nie są robaczywe i przekrój kapelusz i trzon.
- Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w większą kostkę. Pokrój grzyby na drobne kawałki i przełóż do garnka z wodą.
- Zagotuj przez 10-15 minut. W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet, przyprawy oraz włóż pokrojoną cebulę.
- Gotuj przez około 10 minut. Grzyby przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.
Prawdziwki w occie
Składniki:
- 1 kg prawdziwków,
- 2 małe marchewki,
- 2 laski cynamonu,
- 1,5 szklanki wody,
- ½ szklanki wody,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść i obierz za pomocą nożyka. Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą.
- Marchewkę obierz i poszatkuj w drobną kostkę, plasterki lub cienkie słupki. Zagotuj całość przez 15 minut.
- W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet i przyprawy.
- Gotuj przez około 10 minut. Prawdziwki przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.
Zobacz też inne przetwory:
Przepis na doskonały ketchup z dyni Kiszone buraki - przepis klasyczny i z marchewką