Marynowane prawdziwki fot. Adobe Stock

Niezawodny i prosty przepis na marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki to kwintesencja jesiennych zbiorów. Dobrze komponują się z wigilijnymi potrawami.
Sylwia Kazimierczuk / 11.10.2019 15:26
Marynowane prawdziwki fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Marynowane prawdziwki
  2. Z cebulą
  3. W occie

Marynowane prawdziwki

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków,
  • 1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki wody,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i obierz za pomocą nożyka. Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą.
  3. Zagotuj przez 15 minut. W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet i przyprawy. Gotuj przez około 10 minut.
  4. Grzyby przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.

Marynowane prawdziwki z cebulą

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków,
  • 2 średnie cebule,
  • 1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki wody,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z zanieczyszczeń i obierz. Upewnij się, ze nie są robaczywe i przekrój kapelusz i trzon.
  2. Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w większą kostkę. Pokrój grzyby na drobne kawałki i przełóż do garnka z wodą.
  4. Zagotuj przez 10-15 minut. W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet, przyprawy oraz włóż pokrojoną cebulę.
  5. Gotuj przez około 10 minut. Grzyby przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.

Prawdziwki w occie

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki wody,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Marynowane prawdziwki w occie
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i obierz za pomocą nożyka. Umyj w wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą.
  3. Marchewkę obierz i poszatkuj w drobną kostkę, plasterki lub cienkie słupki. Zagotuj całość przez 15 minut.
  4. W drugim garnku wlej 1,5 szklanki wody, ocet i przyprawy.
  5. Gotuj przez około 10 minut. Prawdziwki przełóż do wyparzonych słoików i wlej zalewę. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem.

Zobacz też inne przetwory:
Przepis na doskonały ketchup z dyni Kiszone buraki - przepis klasyczny i z marchewką

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)