Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 130 ml octu,
- 2 litry wody,
- 3 duże cebule,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, 2 goździki.
Przygotowanie:
Śledzie uwielbiają marynowanie. Najlepiej do tego sprawdzi się zalewa octowa, która idealnie pasuje nie tylko do ryb, ale także do innych jesienno-zimowych przetworów, np. grzybów czy ogórków.
Odpowiednio przygotowana zalewa do śledzi nada im kwaskowaty posmak, który w połączeniu z naturalną słonością ryby będzie stanowić doskonałą świąteczną przekąskę.
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj ocet z wodą, a następnie podgrzewaj, aż zacznie wrzeć.
- W tym czasie pokrój cebulę w krążki i dodaj do garnka z gotującą się zalewą.
- Całość dopraw solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Opcjonalnie możesz dodać także goździki lub kardamon.
- Gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu, a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Tak przygotowaną zalewę do śledzi przelej do słoika z wymoczonymi wcześniej filetami śledziowymi.
Czytaj także:
Wegańskie śledzie z boczniaków
Śledzie po kaszubsku na słodko
Jakie śledzie są najzdrowsze?