Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi

Idealna zalewa do śledzi powinna być kwaskowata, ale łagodna. Dzięki temu marynowane w niej śledzie będą smakować każdemu. Przygotujesz ją na bazie octu z dodatkiem cebuli oraz aromatycznych przypraw, które możesz dowolnie modyfikować. Świąteczny smak śledzi w zalewie podkreśli np. szczypta kardamlonu.
/ 17.12.2022 05:42
DRUKUJ PRZEPIS
Ocet, cebulka i przyprawy: oto najlepsza zalewa do śledzi fot. Adobe Stock, OlesyaSH
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 130 ml octu,
  • 2 litry wody,
  • 3 duże cebule,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, 2 goździki.
Przygotowanie:

Śledzie uwielbiają marynowanie. Najlepiej do tego sprawdzi się zalewa octowa, która idealnie pasuje nie tylko do ryb, ale także do innych jesienno-zimowych przetworów, np. grzybów czy ogórków.

Odpowiednio przygotowana zalewa do śledzi nada im kwaskowaty posmak, który w połączeniu z naturalną słonością ryby będzie stanowić doskonałą świąteczną przekąskę.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku wymieszaj ocet z wodą, a następnie podgrzewaj, aż zacznie wrzeć.
  2.  W tym czasie pokrój cebulę w krążki i dodaj do garnka z gotującą się zalewą.
  3. Całość dopraw solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Opcjonalnie możesz dodać także goździki lub kardamon.
  4. Gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu, a następnie odstaw do przestygnięcia.
  5. Tak przygotowaną zalewę do śledzi przelej do słoika z wymoczonymi wcześniej filetami śledziowymi.

Czytaj także:
Wegańskie śledzie z boczniaków
Śledzie po kaszubsku na słodko
Jakie śledzie są najzdrowsze?

DRUKUJ PRZEPIS