Po usmażeniu mięsa wykorzystajmy smak, który został na patelni - np. dolewając nieco wina.

Zadbaj o bezpieczeństwo smażenia

Czy słyszeliście, że smażenie w gorącym tłuszczu należało do średniowiecznego kanonu tortur? Jeśli nie chcecie zaserwować sobie komnaty tortur we własnej kuchni, dowiedzcie się, jakich zasad trzeba koniecznie przestrzegać.
/ 05.08.2010 11:57
Po usmażeniu mięsa wykorzystajmy smak, który został na patelni - np. dolewając nieco wina.

Smażenie w głębokim tłuszczu może być naprawdę niebezpieczne. Takie poparzenia są niezwykle bolesne i trudno się goją. Nie jest to jednak powód, by odmawiać sobie w życiu dobrych frytek czy puszystych pączków. Grunt to wiedzieć, jak bezpiecznie smażyć.

Zasada 1
Dokładnie osusz mięso i warzywa, które chcesz smażyć – inaczej rozgrzany olej będzie bardzo pryskał.

Zasada 2
Jeśli smażysz coś dużego w bardzo głębokim garnku – np. duże kawałki drobiu - wkładaj to naprawdę powoli. 

Zobacz także: Jak usmażyć idealne frytki?

Zasada 3
Nie używaj nigdy szczypiec do wkładania produktów do oleju – jeśli cokolwiek wyśliźnie ci się z rąk nad garnkiem oleju, masz w kuchni zagwarantowaną fontannę z tłuszczu rozgrzanego do ponad 100 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że będziesz w jej bezpośrednim zasięgu.

Zasada 4
Jeśli zdarzy się, że olej lub naczynie z nim zapalą się, szybko zakryj je pokrywką i pamiętaj, że to wcale nie taki zły pomysł mieć w domu łatwą w obsłudze gaśnicę. 

Polecamy: Smażenie ryby - porady