Składniki
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- kilka patisonów
- 3 duże cebule
- 2 duże papryki zielone
- 3 marchewki
- kilka szalotek
- 600 ml białego octu winnego
- 300 ml octu słodowego (ew. spirytusowego)
- ¼ łyżeczki suszonego chili
- 1 łyżeczka soli
- 350 g cukru
- 50 g musztardy
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
Przygotowanie
Warzywa umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, większe podzielić na cząstki, pokroić w kostkę lub w plasterki. Do garnka wlać mieszaninę octów, zagotować wraz z chilli. Zdjąć z ognia, przestudzić a następnie wyjąć chilli. W misce wymieszać cukier, sól, mąkę. Dodać kilka kropel octu aby utworzyć pastę. Ponownie zagotować pozostały ocet, a następnie dodać przygotowaną wcześniej pastę. Mieszać do momentu połączenia się składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut. Warzywa poukładać w słoikach, zalać przygotowanym płynem.
Zobacz także: Leczo w słoiku
WYPOWIEDZ SIĘ!