Przetwory

Piccalilli - warzywa w occie

Przedstawiamy przepis na nietypowe warzywa w occie. Idealne w postaci zimowej sałatki, do kanapek czy mięs.
/ 28.01.2013 15:08
Przetwory

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • kilka patisonów
  • 3 duże cebule
  • 2 duże papryki zielone
  • 3 marchewki
  • kilka szalotek
  • 600 ml białego octu winnego
  • 300 ml octu słodowego (ew. spirytusowego)
  • ¼ łyżeczki suszonego chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g cukru
  • 50 g musztardy
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)

Przygotowanie

Warzywa umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, większe podzielić na cząstki, pokroić w kostkę lub w plasterki.  Do garnka wlać mieszaninę octów, zagotować wraz z chilli. Zdjąć z ognia, przestudzić a następnie wyjąć chilli. W misce wymieszać cukier, sól, mąkę. Dodać kilka kropel octu aby utworzyć pastę.  Ponownie zagotować pozostały ocet, a następnie dodać przygotowaną wcześniej pastę. Mieszać do momentu połączenia się składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut.  Warzywa poukładać w słoikach, zalać przygotowanym płynem.  

Zobacz także: Leczo w słoiku

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/05.03.2013 15:10
Ciekawy pomysł na trochę inną niż tradycyjna sałatkę z warzyw w occie.