Jamie Oliver fot. ONS

Jamie Oliver poleca: Warzywny kosz z bratkami

To on rozpoczął zieloną rewolucję w szkolnych stołówkach i nauczył dzieci jeść groszek. Teraz podniósł sobie poprzeczkę wyżej – do menu wprowadził sałatki z kwiatami, które maluchy jedzą z... czystej ciekawości!
/ 17.07.2011 09:48
Jamie Oliver fot. ONS
Składniki:
- młoda cukinia
- garść rukoli
- garść roszponki
- garść botwinki
- 6 rzodkiewek
- kalarepka
- pączki bratków (ew. fiołków)

Sos winny:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- miód
- świeży imbir

Sposób wykonania:

1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry i zblanszuj je we wrzątku lub lekko zgrilluj.

2. Do miski wsyp rukolę, roszponkę i botwinkę. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i kalarepkę.

3. Przygotuj sos: do słoiczka wlej ocet jabłkowy i oliwę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, odrobiną miodu i świeżo startego imbiru. Zakręć słoik, potrząsaj, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Polej nim sałatkę i wymieszaj.

4. Z plastrów cukinii uformuj obręcze, napełnij je sałatką i zepnij wykałaczką, by się nie rozpadały. Przed podaniem udekoruj bratkami.

Kulinarne inspiracje - forum >>