jak zrobić tatar fot. Adobe Stock/Lukas Gojda

Jak zrobić tatar – poznaj 3 ciekawe przepisy. Prosty przepis na klasyczny wołowy tatar

Jak zrobić tatar oraz z jakiego mięsa robi się go najczęściej? Podstawą tatara jest surowe, siekane mięso wołowe z dodatkiem cebuli i kiszonego ogórka, doprawione solą i pieprzem. Jakie mięso wołowe najlepiej nadaje się na tatara? Powinno być dość chude i dobrze oczyszczone – wybieraj tylko te o wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła. Polecamy przede wszystkim ligawę (chudą część udźca) albo polędwicę wołową.
/ 30.12.2022 09:25
jak zrobić tatar fot. Adobe Stock/Lukas Gojda

Tatar serwuj zawsze lekko schłodzony – przed podaniem, wyrobioną dłońmi mięsną masę, odstaw na 30 minut do lodówki. Uważaj przy nakładaniu żółtka – powinno być podane w całości. Czy wiesz, jakie mięso wołowe nadaje się konkretnie na tatara?

Spis treści:

  1. Jak zrobić tatara wołowego?
  2. Tatar z łososia alternatywą dla mięsożerców
  3. Przepis na tatar ze śledzia

Jak zrobić tatara wołowego?

Przepis na klasycznego tatara, który znajduje się poniżej, warto nauczyć się na pamięć, bo gdy zrobisz go raz, to już nie będziesz chciała przestać!

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej,
  • 2 żółtka,
  • opcjonalnie: kilka kaparów,
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • kilka kaparów (opcjonalnie),
  • marynowane grzybki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Najlepiej zrobić to 2-3 krotnie.
  2. Do mięsa dodaj żółtko, odrobinę wody i olej. Dopraw solą i pieprzem, dłońmi wyrób mięso.
  3. Uformuj na talerzu zgrabny medalion i zrób w nim wgłębienie na żółtko.
  4. Obok mięsa połóż drobniutko posiekaną cebulkę i ogórka. Tatar doskonale smakuje również w towarzystwie grzybków i kaparów.
  5. Całość oprósz grubo zmielonym pieprzem
  6. Tatara podawaj ze świeżym pieczywem z masłem.

Tatar z łososia alternatywą dla mięsożerców

Tatar z łososia przygotowywać można z surowej ryby tak, jak sushi, bądź z wędzonej ryby. Być może zdziwisz się, ale ma on dużo swoich zwolenników, tak samo, jak ten klasyczny, wołowy. Tatar z łososia da się lubić bądź nie, dlatego zachęcamy cię do wypróbowania poniższego przepisu.

Składniki:

  • 300 g surowego łososia,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • kapary (opcjonalnie),
  • koperek,
  • cebula (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij z niego skórę oraz wyjmij wszystkie ości. Zmiel go maszynką bądź drobno posiekaj.
  2. Przełóż łososia do miski, posyp solą oraz pieprzem, a następnie skropl cytryną i całość wymieszaj.
  3. Następnie pokrój cebulę, koperek oraz kapary. Te składniki podaj oddzielnie.
  4. Wyłóż tatar na talerz, formując z niego kulki, udekoruj, a następnie schłodź w lodówce, ponieważ takiego się podaje.

Przepis na tatar ze śledzia

Był tatar wołowy, był tatar z łososia, to teraz czas na śledzia!

Składniki:

  • filet śledziowy,
  • 1 łyżeczka natki,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • olej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego,
  • 2 łyżki marynowanej ostrej papryczki,
  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków,
  • 1 łyżka marynowanej cebuli.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli filet ze śledzia był marynowany w occie, to dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym. Następnie połóż go na deskę.
  2. Drobno posiekaj śledzia razem z natką pietruszki. Dodaj pieprz, sok z cytryny, musztardę oraz cukier i wszystko wymieszaj.
  3. Pokrój papryczki, podgrzybki i cebulę razem ze szczypiorkiem, a następnie wymieszaj mieszankę ze śledziem.
  4. Do małej filiżanki wlej olej, a następnie wypełnij je tatarem ze śledzia. Takie przygotowane naczynia połóż na talerzyku. Udekoruj je listkiem natki.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2010 przez Małgorzatę Machnicką.

Więcej przepisów na dania z mięsa wołowego:

Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie
Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie
Czulent to danie, które gotuje się bardzo długo – nawet 12 godzin! Tradycyjnie podawało się je podczas szabasu.
Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie
Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie
Doskonała ze świeżym, chrupiącym chlebem lub makaronem.
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Niebanalne mięso na obiad wielkanocny!
Wołowina z sosem
Wołowina z sosem
Gotuj w naczyniu żaroodpornym!
Wołowina duszona z grzybami - przepis
Wołowina duszona z grzybami - przepis
To tak smaczne, że zapragniesz przyrządzać to danie częściej!
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis na pyszne danie obiadowe z mięsa wołowego.
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym - przepis
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym - przepis
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym to to doskonała propozycja na wyjątkowe spotkanie z bliskimi.
Bitki wołowe w ziołach - przepis
Bitki wołowe w ziołach - przepis
Bitki wołowe w ziołach najlepiej smakują z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ciepłą jarzynką z buraczków.