Składniki:
- 1,2 kg wołowiny na pieczeń
- 2 łyżki musztardy
- oliwa
- 1 kg pomidorów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz. Natrzyj musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy. Odstaw na 4–5 godz. w chłodne miejsce.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody lub bulionu warzywnego, przykryj. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 st. C, polewając bulionem.
- Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj obrane, pokrojone pomidory. Duś, aż powstanie gęsty sos. Dopraw, podawaj do mięsa.