Składniki:
- ok. 1 kg pręgi wołowej
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 dag świeżych grzybów (maślaki, prawdziwki)
- 2 łyżki smalcu
- 1//4 łyżeczki nasion gorczycy
- szczypta kuminu
- butelka jasnego piwa
- łyżeczka miodu
- garść rodzynek
- łyżka masła
- szczypiorek
- grubo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
-
Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Grzyby oczyścić, większe pokroić w ćwiartki.
[CMS_PAGE_BREAK]
-
W rondlu rozgrzać połowę smalcu i obsmażyć na nim mięso. Oprószyć pieprzem i delikatnie solą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać grzyby, mieszając przesmażyć. Dodać gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać do mięsa.
[CMS_PAGE_BREAK]
- Piwo wymieszać z miodem i posiekanymi rodzynkami, zalać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec, aż mięso będzie miękkie (do 3 godz.). Dodać masło, wymieszać, doprawić, posypać szczypiorkiem.