Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1 kg mostka cielęcego
- 4 jajka
- 3 łyżki płynnej kremówki
- łyżka parmezanu
- gałka muszkatołowa
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki kaparów
- 20 czarnych oliwek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pieprz cytrynowy
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mostek z jajkiem!
- Jajka roztrzep z kremówką.
- Dodaj parmezan, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wlej masę i usmaż omlet.
- Mięso natrzyj pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem.
- Na mięsie połóż omlet, a potem w rzędach pomidory, kapary i oliwki.
- Zwiń mięso, tworząc dość zwartą roladę, owiń nitką kuchenną.
- Obsmaż na oleju.
- Roladę przełóż do brytfanny, polej winem i piecz około 80 minut w 180°C, polewając powstałym sosem.
- Podawaj z fasolką.