Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie

Doskonała ze świeżym, chrupiącym chlebem lub makaronem.
Robert Grotkowski / 28.09.2016 16:19
DRUKUJ PRZEPIS
Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 dorodne czerwone papryki
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartego żółtego era
  • płaska łyżka musztardy
  • łyżeczka soli ziołowej
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • olej
Przygotowanie:

Faszerowana papryka to danie popularne, ale nasz przepis jest wyjątkowy. Sprawdź pyszne nadzienie z mielonej wołowiny, doprawione musztardą, solą ziołową, z dodatkiem tartego sera i oliwek. Palce lizać!

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  3. Przesmaż z pieczarkami na oleju. Przestudź.
  4. Wymieszaj z jajkiem, pokrojonymi oliwkami, musztardą, serem.
  5. Masę dopraw solą ziołową, pieprzem, papryką.

    Papryka w cieście

  6. Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, opłucz.
  7. Nafaszeruj mięsną masą.


    Papryka po meksykańsku

  8. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej kilkoma łyżkami oleju.
  9. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA