Składniki:
- 2 dorodne czerwone papryki
- 50 dag mielonej wołowiny
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 10 zielonych oliwek
- 2 jajka
- 3 łyżki tartego żółtego era
- płaska łyżka musztardy
- łyżeczka soli ziołowej
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- olej
Przygotowanie:
Faszerowana papryka to danie popularne, ale nasz przepis jest wyjątkowy. Sprawdź pyszne nadzienie z mielonej wołowiny, doprawione musztardą, solą ziołową, z dodatkiem tartego sera i oliwek. Palce lizać!
- Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Przesmaż z pieczarkami na oleju. Przestudź.
- Wymieszaj z jajkiem, pokrojonymi oliwkami, musztardą, serem.
-
Masę dopraw solą ziołową, pieprzem, papryką.
- Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, opłucz.
-
Nafaszeruj mięsną masą.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej kilkoma łyżkami oleju.
- Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.