Składniki:
- 1 kg wołowiny z udźca lub rostbefu
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 kiszone ogórki
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l bulionu cielęcego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
-
Wołowinę opłucz, pokrój w dość cienkie plastry. Rozbij gładką stroną kuchennego młotka. Oprósz pieprzem, odstaw na pół godziny.
[CMS_PAGE_BREAK]
- Grzyby dokładnie wypłucz, namocz w ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę posiekaj, lekko zrumień na łyżce masła.
-
Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą. Połóż na nim słupek ogórka i 2 słupki boczku. Zwiń roladki, obwiąż je bawełnianą białą nicią.
[CMS_PAGE_BREAK]
- Obtocz je w mące, obsmaż na maśle. Zalej gorącym bulionem, dodaj przesmażoną cebulę i grzyby. Duś na małym ogniu ok. 30 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś jeszcze ok. 15 min.