Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości,
- 200 g fasoli,
- 100 g ciecierzycy,
- 100 g kaszy pęczak,
- 300 g ziemniaków,
- 3 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 mocno dojrzałych pomidorów,
- 1 duża marchew,
- 1 łyżka pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- 5 listków laurowych,
- 1 łyżka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 l wody.
Przygotowanie:
Czulent wołowy to danie, które z pewnością warto dodać do swojego jadłospisu. Chociaż gotuje się go wyjątkowo długo, kruchość mięsa i jego wyjątkowy smak sprawiają, że jest wart każdego niecierpliwego zajrzenia do piekarnika. Nasz czulent będzie gotowy po około 8 godzinach w piecu. Jak go przygotować?
- Na dzień przed gotowaniem czulentu namocz ciecierzycę oraz fasolę – minimum przez 12 godzin.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Obgotuj i odstaw na później.
- Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Oprósz przyprawami i odstaw na kilka godzin, by przeszło ich smakiem.
- Marchew, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce oliwy.
- Pomidory sparz wrzątkiem i dokładnie obierz. Pokrój w łódeczki.
- W żeliwnym garnku układaj warstwami mięso, warzywa, kaszę, ziemniaki, fasolę i ciecierzycę. Pomiędzy nimi układaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Zalej litrem wody, zagotuj, a następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Czulent piecz przez około 8 godzin. Smacznego!
Więcej przepisów na narodowe i regionalne dania:
Białoruska kiszka ziemniaczana
Litewskie kołduny
Tradycyjne kartacze
Rosyjska solianka