Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie

Czulent to danie, które gotuje się bardzo długo – nawet 12 godzin! Tradycyjnie podawało się je podczas szabasu.
Urszula Wilczkowska / 22.01.2020 16:39
DRUKUJ PRZEPIS
Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego bez kości,
  • 200 g fasoli,
  • 100 g ciecierzycy,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 300 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 mocno dojrzałych pomidorów,
  • 1 duża marchew,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 5 listków laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 l wody.
Przygotowanie:

Czulent wołowy to danie, które z pewnością warto dodać do swojego jadłospisu. Chociaż gotuje się go wyjątkowo długo, kruchość mięsa i jego wyjątkowy smak sprawiają, że jest wart każdego niecierpliwego zajrzenia do piekarnika. Nasz czulent będzie gotowy po około 8 godzinach w piecu. Jak go przygotować?

  1. Na dzień przed gotowaniem czulentu namocz ciecierzycę oraz fasolę – minimum przez 12 godzin.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Obgotuj i odstaw na później.
  3. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Oprósz przyprawami i odstaw na kilka godzin, by przeszło ich smakiem.
  4. Marchew, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce oliwy.
  5. Pomidory sparz wrzątkiem i dokładnie obierz. Pokrój w łódeczki.
  6. W żeliwnym garnku układaj warstwami mięso, warzywa, kaszę, ziemniaki, fasolę i ciecierzycę. Pomiędzy nimi układaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Zalej litrem wody, zagotuj, a następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Czulent piecz przez około 8 godzin. Smacznego!

Więcej przepisów na narodowe i regionalne dania:
Białoruska kiszka ziemniaczana
Litewskie kołduny
Tradycyjne kartacze
Rosyjska solianka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)