Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- ok. 50 dag polędwicy wołowej (ewentualnie ligawy lub udźca)
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego majeranku lub rozmarynu (wg upodobań)
- 8 plastrów wędzonego boczku
- sól
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 4 dość cienkie plastry. Delikatnie rozbić je dłonią. Każdy skropić winem, oprószyć pieprzem i posmarować łyżką musztardy, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Plastry wołowiny skropić oliwą z oliwek. Na brzegu każdego położyć opłukaną i osuszoną gałązkę ziół, zwinąć roladkę. Każdą roladkę owinąć 2 plastrami boczku, przekłuć 1–2 drewnianymi szpadkami by nie rozwijała się w czasie pieczenia.
- Szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla i piec po ok. 3–5 minut z każdej strony. Można je też piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
- Po rozkrojeniu szaszłyków, w razie potrzeby, mięso można oprószyć solą (nie należy solić wołowiny przed pieczeniem, bo stwardnieje).