Składniki:
- 60 dag wołowiny (rostbefu, rozbratla, pierwszej krzyżowej)
- pół szklanki bulionu wołowego
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
Na marynatę:
- 2–3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- kieliszek czerwonego wina
- 5–6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- 4–5 gałązek ziół (rozmarynu, oregano, tymianku lub bazylii)
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: czosnek obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, winem, suszonymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięso pokrój w poprzek włókien na cztery plastry, lekko rozbij.
- Bitki posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce, zalej resztą marynaty. Przykryj, odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie obracaj.
- W rondlu rozgrzej olej. Włóż bitki i obsmaż z obu stron na rumiano. Podlej bulionem. Dodaj posiekaną cebulę. Duś na małym ogniu 30–40 minut, aż mięso będzie miękkie. Udekoruj świeżymi ziołami.