Co zrobić z wiśni? Przepisy na nalewki, soki i konfitury wiśniowe

Co zrobić z wiśni fot. Adobe Stock
Z wiśni można zrobić pyszne dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Te małe czerwone owoce są również świetnym dodatkiem do ciast i innych deserów.
Małgorzata Machnicka / 09.07.2020 09:51
Co zrobić z wiśni fot. Adobe Stock

Z wiśni można zrobić niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Świetnie nadają do dżemów i konfitur - podawane ze świeżym pieczywem i białym serem, to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub kolację. Z wiśni można przygotować również pyszne soki i nalewki - nalewka z wiśni to jeden z najbardziej docenianych przez Polaków trunków.

Przepis na konfiturę z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do dużego garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
  3. Odlej sok, a wiśnie smaż do czasu, aż będą miały szklisty wygląd.
  4. Włóż do słoiczków i pasteryzuj około 20 minut.
  5. Po skończeniu pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i wstaw do spiżarni.
  6. Konfitura z wiśni to idealny dodatek do naleśników lub słodkich placuszków. 

konfitura z wiśni
fot. Adobe Stock

Przepis na chłodnik z wiśni 

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku wiśni, może dodać więcej),
  • kilka goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do rondla.
  2. Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier. Dolej pół szklanki wody i duś na małym ogniu.
  3. Zupę po rozgotowaniu zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj bardzo dokładnie z połową wody, dodaj do zmiksowanej zupy i zagotuj.
  5. Dodaj kilka goździków do smaku.
  6. Po ostudzeniu włóż wiśniową zupę do lodówki.
  7. Podawaj chłodnik z wiśni z kleksem gęstej śmietany.

Przepis na ciasto z wiśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolna ilość wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie przekładaj do masy białkowej.
  4. Dodaj śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ułóż wiśnie.
  6. Piecz ciasto z wiśniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Przepis na sok z wiśni

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok.
  3. Całość zagotuj i zostaw na gazie przez około 30 minut.
  4. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij.
  5. Sok z wiśni pasteryzuj przez około 15 minut.

sok z wiśni
fot. Adobe Stock

Przepis na sos wiśniowy

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml wody, 
  • 200 ml mleka,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku roztop masło i uduś na nim wiśnie przez około 7-8 minut.
  2. Odstaw i zasyp mąką.
  3. Zalej wodą i wyrób na jednolitą masę.
  4. Dodaj cukier, mleko i zagotuj.
  5. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do waniliowych deserów, np. budyniów.

Zobacz więcej ciekawych przepisów:

Domowy kisiel, budyń i galaretka
Domowy kisiel, budyń i galaretka
W epoce instant i fast foodu wielu z nas nie pamięta już smaku domowych deserów. Kisiele, budynie i galaretki, których smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa, są na wyciągnięcie ręki!
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Wino z wiśni z naszymi przepisami krok po kroku jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiśniowe wino domowej roboty zawsze warto mieć w spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody. Przyda się też gąsior, rurka fermentacyjna i butelki na wino wiśniowe.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!

Redakcja poleca

REKLAMA