Z wiśni można zrobić niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Świetnie nadają do dżemów i konfitur - podawane ze świeżym pieczywem i białym serem, to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub kolację. Z wiśni można przygotować również pyszne soki i nalewki - nalewka z wiśni to jeden z najbardziej docenianych przez Polaków trunków.
Przepis na konfiturę z wiśni
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i przełóż do dużego garnka.
- Owoce zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
- Odlej sok, a wiśnie smaż do czasu, aż będą miały szklisty wygląd.
- Włóż do słoiczków i pasteryzuj około 20 minut.
- Po skończeniu pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i wstaw do spiżarni.
- Konfitura z wiśni to idealny dodatek do naleśników lub słodkich placuszków.
fot. Adobe Stock
Przepis na chłodnik z wiśni
Składniki:
- 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku wiśni, może dodać więcej),
- kilka goździków,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i przełóż do rondla.
- Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier. Dolej pół szklanki wody i duś na małym ogniu.
- Zupę po rozgotowaniu zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj bardzo dokładnie z połową wody, dodaj do zmiksowanej zupy i zagotuj.
- Dodaj kilka goździków do smaku.
- Po ostudzeniu włóż wiśniową zupę do lodówki.
- Podawaj chłodnik z wiśni z kleksem gęstej śmietany.
Przepis na ciasto z wiśniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- pół kostki margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolna ilość wiśni.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.
- Żółtka wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie przekładaj do masy białkowej.
- Dodaj śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ułóż wiśnie.
- Piecz ciasto z wiśniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
Przepis na sok z wiśni
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- sok z jednej cytryny,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
- Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok.
- Całość zagotuj i zostaw na gazie przez około 30 minut.
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij.
- Sok z wiśni pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos wiśniowy
Składniki:
- 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml wody,
- 200 ml mleka,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku roztop masło i uduś na nim wiśnie przez około 7-8 minut.
- Odstaw i zasyp mąką.
- Zalej wodą i wyrób na jednolitą masę.
- Dodaj cukier, mleko i zagotuj.
- Sos wiśniowy to doskonały dodatek do waniliowych deserów, np. budyniów.
Zobacz więcej ciekawych przepisów:
Domowy kisiel, budyń i galaretka
W epoce instant i fast foodu wielu z nas nie pamięta już smaku domowych deserów. Kisiele, budynie i galaretki, których smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa, są na wyciągnięcie ręki!
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Wino z wiśni z naszymi przepisami krok po kroku jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiśniowe wino domowej roboty zawsze warto mieć w spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody. Przyda się też gąsior, rurka fermentacyjna i butelki na wino wiśniowe.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!