Surowe owoce pigwy są niejadalne, ale przetworzone w postaci syropu z pigwy to naturalne lekarstwo na wiele problemów - wysoka zawartość witaminy C działa dobroczynnie na organizm i cerę. Ma też inne cenne właściwości prozdrowotne.
Spis treści:
Właściwości zdrowotne pigwy
Od wieków pigwa jest wykorzystywana do sporządzania napojów zwiększających odporność zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jest on stosowany w walce z alergiami, ze względu na 25% dawkę witaminy C w każdym dojrzałym owocu.
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdym domu - są bogatym źródłem witamin i minerałów. Na szczycie listy najpyszniejszych domowych przetworów jest nalewka z pigwy oraz sok z pigwy do herbaty, które doskonale wpisują się w jesienno-zimową aurę.
Syrop z pigwy sprawdzi się w walce z:
- porannymi nudnościami,
- biegunką,
- bezsennością,
- trądzikiem,
- ziemistą cerą,
- alergią,
- przeziębieniem.
Syrop z pigwy z sokiem z cytryny
Składniki:
- 4 duże pigwy (500 g),
- 500 g białego cukru,
- 500 ml wody,
- sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
- Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
- Jeżeli nie są wystarczająco dojrzałe, nie zmienią koloru i nie puszczą zbyt dużo soku. Kolor różowy pojawi się jedynie podczas gotowania dojrzałych owoców.
- Cukier rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
- Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki.
Syrop z pigwy z miodem
Składniki:
- 4 duże pigwy (500 g),
- 300 g białego cukru,
- 200 miodu wielokwiatowego,
- 500 ml wody,
- opcjonalnie: sok z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
- Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
- Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
- Cukier i miód rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
- Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość syropu z pigwy do słoika i wstaw do lodówki.
Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz syropu z pigwy zbyt szybko, należy zapasteryzować go w słoiku.
- Przygotuj wyparzone wcześniej słoiki.
- Wlej syrop z pigwy i dokładnie zaciśnij zakrętki.
- Uważaj, aby nie przekręcić i nie zepsuć przykrywek.
- Do dużego garnka wlej wodę i ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę.
- Ułóż słoiki na ściereczce i gotuj w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
- Blat wyłóż inną ścierką i połóż słoiki do góry dnem tak, aby po pasteryzacji zamknęły się szczelnie.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszą pigwówkę! 4 proste przepisy na nalewkę z pigwy! Zobacz, jak zrobić syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie!