syrop z pigwy fot. Adobe Stock

Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność

Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Edyta Liebert / 07.10.2019 06:24
syrop z pigwy fot. Adobe Stock

Surowe owoce pigwy są niejadalne, ale przetworzone w postaci syropu z pigwy to naturalne lekarstwo na wiele problemów - wysoka zawartość witaminy C działa dobroczynnie na organizm i cerę. Ma też inne cenne właściwości prozdrowotne. 

Spis treści:

Właściwości zdrowotne pigwy

Od wieków pigwa jest wykorzystywana do sporządzania napojów zwiększających odporność zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jest on stosowany w walce z alergiami, ze względu na 25% dawkę witaminy C w każdym dojrzałym owocu.

Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdym domu - są bogatym źródłem witamin i minerałów. Na szczycie listy najpyszniejszych domowych przetworów jest nalewka z pigwy oraz sok z pigwy do herbaty, które doskonale wpisują się w jesienno-zimową aurę. 

Syrop z pigwy sprawdzi się w walce z:

  • porannymi nudnościami,
  • biegunką,
  • bezsennością,
  • trądzikiem,
  • ziemistą cerą,
  • alergią,
  • przeziębieniem.

Syrop z pigwy z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 4 duże pigwy (500 g),
  • 500 g białego cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  2. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. Jeżeli nie są wystarczająco dojrzałe, nie zmienią koloru i nie puszczą zbyt dużo soku. Kolor różowy pojawi się jedynie podczas gotowania dojrzałych owoców.
  4. Cukier rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  5. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki.

Syrop z pigwy z miodem

Składniki:

  • 4 duże pigwy (500 g),
  • 300 g białego cukru,
  • 200 miodu wielokwiatowego,
  • 500 ml wody,
  • opcjonalnie: sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  3. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  4. Cukier i miód rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  5. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż całość syropu z pigwy do słoika i wstaw do lodówki.

Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz syropu z pigwy zbyt szybko, należy zapasteryzować go w słoiku. 

  1. Przygotuj wyparzone wcześniej słoiki.
  2. Wlej syrop z pigwy i dokładnie zaciśnij zakrętki.
  3. Uważaj, aby nie przekręcić i nie zepsuć przykrywek.
  4. Do dużego garnka wlej wodę i ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę.
  5. Ułóż słoiki na ściereczce i gotuj w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  6. Blat wyłóż inną ścierką i połóż słoiki do góry dnem tak, aby po pasteryzacji zamknęły się szczelnie.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszą pigwówkę! 4 proste przepisy na nalewkę z pigwy! Zobacz, jak zrobić syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie!