Chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj syrop z pigwy na zimę do słoików!

Szukasz dodatku do herbaty lub drinka? Zrób aromatyczny syrop z pigwy, który podniesie twoją odporność w okresie jesiennych przeziębień!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
Chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj syrop z pigwy na zimę do słoików!

Jak zrobić syrop z pigwy do herbaty?

Składniki:

  • 4 duże pigwy
  • 500 g białego cukru
  • 500 ml wody
  • Sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  2. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. Jeżeli nie są wystarczająco dojrzałe, nie zmienią koloru i nie puszczą zbyt dużo soku.
  4. Kolor różowy pojawi się jedynie podczas gotowania dojrzałych odmian.
  5. Cukier rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  6. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki.

Pasteryzowanie krok po kroku

  1. Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz syropu z pigwy zbyt szybko, należy spasteryzować go w słoiku. W przeciwnym razie możesz trzymać go do 5-6 miesięcy w lodówce.
  2. Przygotuj wyparzone wcześniej słoiki – taką ilość, w zależności od przygotowanego syropu.
  3. Wlej przetwory i dokładnie zaciśnij zakrętkę. Uważaj, aby nie przekręcić i nie zepsuć przykrywki.
  4. Do dużego garnka wlej wodę i ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę, Ułóż słoiki i gotuj w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  5. Blat wyłóż ściereczką i połóż słoiki do góry dnem tak, aby po pasteryzacji zamknęły się szczelnie.
  6. Przetwory z pigwy możesz doprawić cynamonem lub kardamonem.

Właściwości zdrowotne

Owoc pigwy jest wykorzystywany do sporządzania napojów zwiększających odporność zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jest stosowany w walce z alergiami, ze względu na 25% dawkę witaminy C w każdym dojrzałym owocu.

Syrop sprawdzi się w walce z porannymi nudnościami lub biegunką. Wystarczy rozcieńczyć syrop z wodą. Jeżeli masz problem z zasypianiem po stresującym dniu, pozwoli ci ukoić nerwy i zapewni spokojny sen.

Syrop z pigwy z miodem

Składniki:

  • 4 duże pigwy
  • 300 g białego cukru
  • 200 miodu wielokwiatowego
  • 500 ml wody
  • Sok z 2 cytryn

Przygotowanie

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  2. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. Cukier i miód rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  4. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszą pigwówkę! 4 proste przepisy na nalewkę z pigwy! Zobacz, jak zrobić syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)