syrop z pigwy fot. Adobe Stock

Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory

Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Sylwia Kazimierczuk / 07.10.2019 16:24
syrop z pigwy fot. Adobe Stock

Na skróty:

Właściwości zdrowotne

Od wieków pigwa jest wykorzystywana do sporządzania napojów zwiększających odporność zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jest stosowany w walce z alergiami, ze względu na 25% dawkę witaminy C w każdym dojrzałym owocu.

Syrop z pigwy sprawdzi się w walce z porannymi nudnościami lub biegunką. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą. Jeżeli masz problem z zasypianiem po stresującym dniu, pozwoli ci ukoić nerwy i zapewni spokojny sen.

Syrop z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 4 duże pigwy,
  • 500 g białego cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  2. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. Jeżeli nie są wystarczająco dojrzałe, nie zmienią koloru i nie puszczą zbyt dużo soku. Kolor różowy pojawi się jedynie podczas gotowania dojrzałych owoców.
  4. Cukier rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  5. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki.

Syrop z pigwy z miodem

Składniki:

  • 4 duże pigwy,
  • 300 g białego cukru,
  • 200 miodu wielokwiatowego,
  • 500 ml wody,
  • opcjonalnie: sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy dokładnie wyparz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Sok z jednej cytryny zagotuj z wodą.
  3. Włóż owoce i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  4. Cukier i miód rozpuść z sokiem z drugiej cytryny i przygotuj gęsty syrop.
  5. Połącz z przeciśniętym miąższem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż całość syropu z pigwy do słoika i wstaw do lodówki.

Pasteryzacja krok po kroku

Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz syropu zbyt szybko, należy zapasteryzować go w słoiku. 

  1. Przygotuj wyparzone wcześniej słoiki.
  2. Wlej syrop z pigwy i dokładnie zaciśnij zakrętki.
  3. Uważaj, aby nie przekręcić i nie zepsuć przykrywek.
  4. Do dużego garnka wlej wodę i ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę.
  5. Ułóż słoiki na ściereczce i gotuj w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  6. Blat wyłóż inną ścierką i połóż słoiki do góry dnem tak, aby po pasteryzacji zamknęły się szczelnie.
  7. Przetwory z pigwy możesz doprawić cynamonem lub kardamonem.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszą pigwówkę! 4 proste przepisy na nalewkę z pigwy! Zobacz, jak zrobić syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)