Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie z pestkami (przepis doskonały)

Nalewka z wiśni fot. Adobe Stock
Wartościowa leczniczo i esencjonalna w smaku, nalewka z wiśni powstanie po roku leżakowania, choć już po 6 tygodniach można ją degustować. Przygotowana na spirytusie z 1,5 kg ciemnych, dojrzałych wiśni będzie wyborną w smaku leczniczą wiśniówką.
Weronika Kwaśniak / 12.06.2020 10:11
Nalewka z wiśni fot. Adobe Stock

Nalewka z wiśni jest popularnym trunkiem i internet tonie w przepisach na wiśniówkę. Sekretem udanej nalewki jest odpowiednia kolejność jej przygotowywania, proporcje i czas. Wiśniówkę warto pić jesienią i zimą, bo wzmacnia odporność i wspiera układ krążenia. 

Nalewka wiśniowa – przepis babci

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni ciemnych i dojrzałych,
  • 0,5 kg cukru,
  • 500 ml spirytusu 95%,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie wydryluj. Owoce wraz z garścią pestek (nie więcej, bo pestki wydzielają trujący kwas pruski) przełóż do słoja. Zalej spirytusem rozcieńczonym wodą.
  2. Słój szczelnie przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem.
  3. Po tym czasie nalew przelej do innego naczynia, a owoce zasyp cukrem. Cukier może rozpuszczać się w owocach kilka lub kilkanaście dni. Kiedy się rozpuści - przelej go do płynu.
  4. Nalewkę z wiśni rozlej do butelek (postaraj się, aby przelać klarowny płyn) i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez rok, a degustuj w międzyczasie. 

Nalewka wiśniowa
fot. Adobe Stock

Zasady robienia nalewki wiśniowej

  • W pierwszej kolejności zawsze zalewaj wiśnie alkoholem, a dopiero potem cukrem - nie na odwrót. Wiśnie najpierw zalane alkoholem oddadzą cenny aromat, nalewka uzyska piękny kolor i będzie wyborna w smaku. Zasypywanie wiśni cukrem powoduje fermentację, a to psuje smak owoców i jest zbędne (chyba, że chcesz przyrządzić wino domowej roboty).
  •  Wiśnie na nalewkę powinny być ciemne, drobne, nieco kwaśne - na pewno wyraziste. Im ciemniejsze, tym wiśniówka będzie posiadała więcej cennych składników, a smak będzie głęboki i wyrazisty.
  • Nie odstawiaj słoja z zalanymi (zasypanymi cukrem, jeśli wolisz jednak inną metodę) wiśniami w słoneczne miejsce. Słońce spowoduje, że wiśnie stracą swoje cenne właściwości zdrowotne oraz witaminy.  Wypróbuj też przepisy na inne lecznicze nalewki z owoców. 

Artykuł pierwotnie opublikowano 03.09.2009 na zlecenie Edipresse.

Redakcja poleca

REKLAMA