Nalewka z wiśni fot. Adobe Stock

Jak zrobić nalewkę z wiśni? Wersja Beaty Tyszkiewicz lub z miodem!

Masz zapas owoców? Wykorzystaj je do wykonania domowego trunku. Ten rodzaj w szczególności świetnie wzmacnia serce!
Weronika Kwaśniak / 08.07.2019 10:11
Nalewka z wiśni fot. Adobe Stock

To eliksir zdrowia i młodości - pozwala na długo zachować siły, a do tego przyjemnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko wiśni, cukru, spirytusu i wódki!

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Na miodzie
  3. Z pestkami
  4. Z ziarnami kawy
  5. Czy należy drylować wiśnie do nalewki?

Nalewka wiśniowa – przepis Beaty Tyszkiewicz

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
  • ok. kilograma cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml czystej wódki

Przygotowanie

  1. Wiśnie wydryluj. Owoce wraz z garścią pestek przełóż do słoja. Zasyp cukrem. Słój szczelnie przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na kilkanaście dni, by wiśnie puściły sok.
  2. Po tym czasie zlej go do garnka. Zagotuj i wystudź. Następnie wymieszaj ze spirytusem i zlej do butelek.
  3. Owoce z soku zalej wódką i odstaw na dwa tygodnie, a pestki wyrzuć.
  1. Po ich upływie przecedź wódkę przez gazę i wymieszaj ją z wiśniowym spirytusem. Ponownie rozlej do butelek.
  2. Odstaw na 3 miesiące. Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek do deserów.

Na miodzie

Składniki:

  • 2 kilo wiśni
  • litr spirytusu
  • 200 g płynnego miodu gryczanego lub spadziowego
  • kilogram cukru białego

Przygotowanie

  1. Wiśnie dokładnie opłukujemy i drylujemy. Pozostawiamy kilka pestek.
  2. Następnie przekładamy owoce do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Dodajemy miód gryczany i delikatnie mieszamy.
  3. Sok, który wypuściły wiśnie przelewamy do butelek i zalewamy spirytusem.
  4. Na tym etapie możemy dodać laskę cynamonu do każdej butelki.Odstawiamy nalewkę na 3-4 miesiące.
  5. Po tym czasie nalewka wiśniowa jest gotowa do rozlania.

Z pestkami

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • Litr wódki lub spirytusu
  • Pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Wyjmij czyste naczynie, uprzednio wyparzone, w której sporządzisz nalewkę. Przelej spirytus do pojemnika.
  2. Następnie wypłucz wiśnie pod bieżącą wodą i odcedź wodę.
  3. Przełóż do naczynia ze spirytusem. ¾ wiśni wydryluj, a kolejne pozostaw z pestką. Wsyp cukier. 
  4. Mocno zakręć wieczko pojemnika i pozwól, aby całość mogła leżakować przez 2-3 dni w ciepłym i suchym miejscu.
  5. 3 razy dziennie delikatnie potrząśnij pojemnikiem tak, aby składniki mogły dobrze wymieszać się.
  6. Po 4-5 dniach przefiltruj całość i usuwamy owoce.
  7. Tak przygotowaną nalewkę z wiśni możesz urozmaicić przyprawami korzennymi.

Nalewka wiśniowa
fot. Adobe Stock

Macerowana z ziarnami kawy

Składniki:

  • 600 g wiśni
  • 20 ziaren kawy średnio palonej
  • Litr wódki lub spirytusu
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Na wstępnie przygotuj duży przezroczysty słoik. Wyparz go dokładnie we wrzącej wodzie – nie przecieraj szmatką.
  2. Wsyp oczyszczone ziarna kawy i dodaj wiśnie. Zasyp cukrem.
  3. Odczekaj przynajmniej z godzinę. Wlej wódkę lub spirytus.
  4. Zakręć dokładnie wieczko i odstaw do leżakowania na około 3 dni.
  5. W międzyczasie potrząsaj pojemnikiem 2 razy dziennie, aby wspomóc wytrącanie się soku.
  6. Po tygodniu przefiltruj nalewkę wiśniową i wyciągnij kawę i owoce.
  7. Na tym etapie jest gotowa do spożycia.
  8. Jeżeli chcesz uzyskać lepsze efekty przetrzymaj ją przez miesiąc.

Nowa torebka, walizka, buty? Kup taniej z rabatem na stronie Wittchen kody rabatowe

Czy należy drylować wiśnie do nalewki?

Kluczowa jest ilość owoców z pozostawioną pestką do wykonania nalewki. Wiśnie, brzoskwinie, śliwki lub czereśnie posiadają w nich wydzielający się kwas pruski, który jest trujący. W niewielkich ilościach - garść całych owoców na kilogram mieszanki wydrylowanych - pozwala podkreślić smak nalewki.

Zobacz też przepisy na inne nalewki owocowe:

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/25.12.2019 19:35
ja dryluję wiśnie i zalewam --2 kg drylowanych wiśni, 80 dag cukru ,wódka 1l i 2 szklanki spirytusu---trzymam to w ciemnym miejscu 6 tygodni , codziennie potrząsając słojem , zlewam zaczyn do dużego słoja i odstawiam w ciemne miejsce , a owoce zasypuję cukrem i stawiam do ciemnego miejsca, codziennie potrząsam słojem na 2 tygodnie, po tym czasie zlewam sok do słoja ze wcześniejszego nasadu, a wiśnie opłukuję spirytusem lub wódką około 1/4 szklanki, trzymam to wzsystko około 1 tygodnia,żeby się przegryzło i filtruję na bardzo gęstym sitku przeelewając o butelek, które umieszczam w ciemnym miejscu na okres 4-6 miesięcy....
/16.09.2016 21:06
No właśnie Irek napisano,że dolać spirytus do nalewki,a wiśnie zalać wódka a nie spirytusem na 2 tyg i dalej nic o tych owocach :/
/01.09.2016 20:43
proszę o pomoc, zrobiłam nalewkę z wśni około 2 m-ce temu, tzn.: 1 kilogram wiśni zalałam 1 l spirytusu i zasypałam 1 kg cukru, ale wiśni nie drylowałam, a później wyczytałam gdzieś, że pestki w takiej miksturze wydzielają cyjanek.Czy to jest prawda i czy moja nalewka jest do uratowanie?
POKAŻ KOMENTARZE (3)