Jak utrwalać żywność solą?

Jak utrwalać żywność solą?

Sól czyli starodawna lodówka przewozowa. Nadzieja na obiad żyjących w epoce przedlodówkowej żołnierzy i podróżnych. Solenie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i jest świetnym środkiem konserwującym.
/ 28.09.2010 11:38
Jak utrwalać żywność solą?

Solanki przygotowuje się na 2 sposoby:
a) Przysypując produkty solą,
b) Zalewając je roztworem soli i wody.

Soli dodajemy od 10 do 20% w stosunku do wagi produktu. Produkty myjemy, oczyszczamy, niektóre rozdrabniamy. Układamy je w wygotowanych słojach i przesypujemy solą lub zalewamy solanką. Solą najczęściej przesypuje się koper, nać pietruszki i inne zioła, także szczaw i mizerię. Solić można też włoszczyznę, grzyby i fasolkę szparagową. Solanką zalewamy kapelusze rydzy, borowików, maślaków, opieniek, kurek czy kozaków. Z wyjątkiem rydzów, pozostałe grzyby należy zblanszować.

Zobacz także: Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?

Pamiętajmy, że na dnie słoja i na wierzchu - po ułożeniu warzyw – trzeba utworzyć warstwę soli.Aby produkty zalane solanką zabezpieczyć przed działaniem tlenu, na wierzch wylewamy nieco oleju, a następnie zamykamy słoje. Aby użyć solone produkty, należy je najpierw wypłukać czy też namoczyć w wodzie. Wadą tego rozwiązania jest to, że woda wypłukuje składniki mineralne (a dokładnie ich część). Dlatego w przypadku warzyw, ziół czy grzybów można traktować solone produkty jako rodzaj kostek smakowych i soli w jednym.

Polecamy: Jak przechować przetwory?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/09.04.2015 16:15
twoja stara
/02.10.2014 15:59
:P
/09.05.2012 21:35
[b]SÓL kamienna to od 2000 lat. TO PRAWDA !![/b] ♥♥♥♥♥