Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 4 dag świeżych drożdży
- 15 dag cukru
- szklanka mleka
- jajko
- 2 żółtka
- 15 dag masła
Wierzch:
- 50 dag twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 10 dag cukru
- 5 dag rodzynek
- 75 dag małych, winnych jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek z twarogiem i jabłkiem!
- Drożdże, łyżkę mąki i cukru rozmieszaj w letnim mleku.
- Odstaw rozczyn.
- Jajko i żółtka zmiksuj z cukrem.
- Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i stopione masło.
- Wyrób gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Twaróg zmiksuj z żółtkami, śmietaną i cukrem.
- Połącz z rodzynkami i pianą z białek.
- Ciastem wyłóż formę, przykryj masą twarogową.
- Ułóż połówki jabłek, oprósz cynamonem.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.