Składniki:
Ciasto:
- trzy szklanki (200 ml) mąki pełnoziarnistej
- masło z dodatkiem margaryny (mix)
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki brązowego cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- bułka tarta
- 5 jaj
- opcjonalnie: orzechy
- 6 średnich jabłek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
- Wyrabiamy ciasto: do plastikowej miski wrzucamy posiekany tłuszcz, suche składniki oraz 5 żółtek. Całość szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną chowamy na ok 20 min. do lodówki, drugą na ok 40 min. do zamrażalki.
- Myjemy i obieramy jabłka. Trzemy na tarce na dużych oczkach.
- Starte jabłka smażymy ok 10 min. na patelni. Dodajemy miód i cynamon. Co jakiś czas mieszamy.
- Gdy jabłka się smażą, smarujemy okrągłą blaszkę (23 cm śr.) masłem, sypiemy bułką tartą.
- Spód blaszki wykładamy ciastem z lodówki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok. 15 minut.
- Gdy spód ciasta piecze się w piekarniku, ubijemy pianę z białek.
- Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciasto i trzemy je na dużych oczkach tarki.
- Wyjmujemy z piekarnika ciasto. Sypiemy spód niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy na nim usmażone jabłka. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Na koniec kładziemy starte wcześniej na tarce ciasto.
- Całość wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do ok. 160-170 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.
- Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy je posypać cukrem pudrem.