Jabłecznik na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej

Zdrowe i smaczne jesienne ciasto!
/ 01.11.2015 15:11
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłecznik na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • trzy szklanki (200 ml) mąki pełnoziarnistej
  • masło z dodatkiem margaryny (mix)
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • bułka tarta
  • 5 jaj
  • opcjonalnie: orzechy
Masa jabłkowa:
  • 6 średnich jabłek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Wyrabiamy ciasto: do plastikowej miski wrzucamy posiekany tłuszcz, suche składniki oraz 5 żółtek. Całość szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części. Jedną chowamy na ok 20 min. do lodówki, drugą na ok 40 min. do zamrażalki.
  2. Myjemy i obieramy jabłka. Trzemy na tarce na dużych oczkach.
  3. Starte jabłka smażymy ok 10 min. na patelni. Dodajemy miód i cynamon. Co jakiś czas mieszamy.
  4. Gdy jabłka się smażą, smarujemy okrągłą blaszkę (23 cm śr.) masłem, sypiemy bułką tartą.
  5. Spód blaszki wykładamy ciastem z lodówki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok. 15 minut.
  6. Gdy spód ciasta piecze się w piekarniku, ubijemy pianę z białek.
  7. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciasto i trzemy je na dużych oczkach tarki.
  8. Wyjmujemy z piekarnika ciasto. Sypiemy spód niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy na nim usmażone jabłka. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Na koniec kładziemy starte wcześniej na tarce ciasto.
  9. Całość wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do ok. 160-170 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.
  10. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy je posypać cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: szarlotka

Redakcja poleca

REKLAMA