Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka ciepłej wody
- łyżka masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 3 średnie jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ew. cukier brązowy
- śmietana do polania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z jabłkiem i cynamonem!
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Nadmiar soku odciśnij.
- Do jabłek dodaj cynamon. Jeśli są bardzo kwaśne - cukier.
- Masło rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki.
- Dodaj sól i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki.
- Na każde kółko połóż porcję farszu i zlep ciasto, formując zgrabne pierożki.
- Wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj, aż wypłyną.
- Podawaj polane śmietaną.
- Możesz też posypać cynamonem.