Pierogi z jabłkiem i cynamonem - przepis składniki i przygotowanie

Smak dzieciństwa!
Weronika Kwaśniak / 04.09.2015 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z jabłkiem i cynamonem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:


  • 3 średnie jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier brązowy
  • śmietana do polania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z jabłkiem i cynamonem!

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Nadmiar soku odciśnij.
  3. Do jabłek dodaj cynamon. Jeśli są bardzo kwaśne - cukier.
  4. Masło rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki.
  5. Dodaj sól i zagnieć jednolite ciasto.
  6. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki.
  7. Na każde kółko połóż porcję farszu i zlep ciasto, formując zgrabne pierożki.
  8. Wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj, aż wypłyną.
  9. Podawaj polane śmietaną.
  10. Możesz też posypać cynamonem.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA