Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
- 100 g rodzynek
- 75 g migdałów w płatkach
- 100 g skórki pomarańczowej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki słodkiego, czerwonego wina
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Zobacz przepis na konfiturę jabłkową z bakaliami!
- Jabłka obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
- Zalej wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
- Rodzynki zalej winem, wstaw do lodówki i pozostaw na pół godziny aż całkowicie wchłoną wino.
- Odcedź jabłka.
- Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotuj syrop.
- Do gotującego się syropu wrzuć odcedzone jabłka i całość smaż 15 minut na niewielkim ogniu.
- Dodaj rodzynki w winie, migdały i skórkę pomarańczową - praż jeszcze około 20 minut.
- Dopraw cukrem waniliowym oraz cynamonem.
- Masę rozkładaj do wyparzonych słoików, nie pasteryzuj. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego.